Zilver gaat lang glanzen

Veelal consulteer ik de weekgrafiek van een specifieke titel om de technische conditie te kunnen beoordelen voor middellange termijn beleggingsdoeleinden. Als ik dan ook met een schuin oog naar de maandgrafiek kijk, dus een navigatieniveau hoger, dan zie ik zo nu en dan heel interessante technische situaties die voor lange termijn beleggers zeer interessant kunnen zijn. Dit is thans het geval op de maandchart van zilver. Sta mij toe uit de doeken te doen waarom technisch gezien dit edelmetaal aan de vooravond staat van mogelijk een langdurige glansperiode.

Positieve overgang
Als u mijn columns leest dan weet u dat ik een groot voorstander ben van trendanalyse met bijbehorende marktclassificatie. Dat wil zeggen, het benoemen van elke significante koersbeweging binnen een up- of downtrend of binnen een trading range. En dan is er natuurlijk de zogenaamde ‘changing’ marktfase, ofwel overgangsfase, waarin een trendomkeer plaatsvindt, danwel een wijziging van trend naar trading range, of andersom. In geval van zilver is er op de maandchart  thans sprake van een overgangsfase, want we zien een breakout boven de gemiddelde lijn. Dit impliceert dat de bulls gaan proberen sinds jaren een stijgende trendfase te starten met uiteindelijk zicht op 20, 22 en wie weet 50 als haalbare koersniveaus. Maar dat gaat niet vanzelf, daar moet nog wel het nodige werk voor worden verzet.

Pullback
Een trendomkeer vindt niet zomaar plaats. De massa wil testen of de recente opwaartse kruising met de SMA lijn valide is. Dat gebeurt door de zogenaamde pullback fase, waarin de koers terugzakt naar de gemiddelde lijn die dan dienst moet doen als dynamische trendlijn. Dus niet meteen door naar genoemde koersdoelen, nee, eerst een stap terug tot circa 17+, ook nog eens gelijk aan een 50% Fibo retracement. Als dan blijkt dat er daadwerkelijk wordt gebodemd op of nipt boven de SMA lijn, dan kan een proces van hogere toppen en hogere bodems van start gaan. Dan gaat zilver echt glanzen.

Glansfase
Het hierboven geschetste beeld is vooralsnog het meest waarschijnlijke scenario. Dus op termijn zijn fors hogere koersen voor dit edelmetaal haalbaar, waardoor zilver, net als goud, een zeer aantrekkelijke belegging kan worden. Zet eens wat zilverklompjes op de schoorsteenmantel en geniet van het aanzwellende glansgehalte. Tot slot een opmerking voor de pessimistisch ingestelde belegger. Ja, onder 17,00 vervagen de positieve vooruitzichten en is het minder interessant om long posities in zilver aan te houden.

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.