Het koersverloop van de AEX valt in de decembermaand flink tegen. Historisch gezien scoort december een plus van 2,5%, dus dat zou gerekend vanaf de slotkoers van november een eindstand van circa 798 tot 800 moeten opleveren. Gaan we die extra glans op het toch al mooie jaarresultaat nog zien? Zonder wrijving geen glans, maar wat moet er gebeuren in de resterende 2 weken?

Correctiefase
Eerst maar eens een objectieve analyse, gevoed door de indicatoren. De trend is positief, want de candles staan sinds november 2020 boven een fier opkrullende gemiddelde lijn, die thans rond 725 in het veld ligt. Dus niet eerder dan onder 725, opkruipend naar 750, zal de trend breken. Binnen de uptrend is een correctie gaande, aangegeven door de swingteller en DBS indicator. Een milde correctie vooralsnog met mogelijk bodemvorming bij de groene steunstreep op 769. De RSI als spanningsmeter dreigt met een OS upcross, hetgeen de correctie kan stoppen. Charttechnisch gezien is een serie hogere toppen en hogere bodems zichtbaar, dat is positief. Maar ik zie ook de dreiging van een Bearish Engulfing patroon, dus beer en stier zetten elk hun stempel.

Wanneer de rally?
Het moge duidelijk zijn dat de AEX niet onder 769+ mag duiken, dat is de eerste voorwaarde voor een mogelijke decemberrally. Tweede voorwaarde is dat de candle van deze week of komende week wit kleurt in combinatie met een OS upcross in de RSI. Dan wordt immers bodemvorming bevestigd. Derde voorwaarde is een positieve swingteller, hetgeen komende week het geval is bij koersvorming boven 781+. Dus werk aan de winkel voor de bulls in de rest van december.

Coaching
Het is hangen en wurgen voor de bulls om uit de startblokken te komen voor een decemberrally. Als u van mening bent dat de bulls wel zullen voldoen aan de gestelde voorwaarden, dan kunt u reeds anticiperen met een BNP Paribas Turbo Long positie. Maar u kunt mijns inziens beter kiezen voor een geleidelijke opbouw. Dus eerst wachten op een witte candle om dan bescheiden koopposities in te nemen. Als de indicatoren vervolgens de terugkeer van de bulls gaan bevestigen, kan de kooppositie worden vergroot. Wordt niet aan de voorwaarden voldaan, dan is er geen positie in de markt, zo simpel is dat.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van AEX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.