Het gebruik van meerdere tijdvensters is verstandig, maar in de praktijk niet altijd even makkelijk. Want hoe te handelen als er tegenstrijdige charttechnische bevindingen zijn? Wat is dan leidend, de korte termijn of langere termijn chart? De Dashboard condities en coachings zullen niet gelijkluidend zijn op elk tijdvenster, hoe daar mee om te gaan? En tot slot de vraag, hoe gebruik je eigenlijk de twee tijdvensters in de praktijk? Lees maar verder.

Mijn stelregel is dat je een tijdvenster, ofwel timeframe, kiest dat bij je past, waarbij je je prettig voelt. Voor de een is dat een intraday tijdvenster, voor de ander een dag-, week- of zelfs maandkaart. Het hangt er maar vanaf op welk navigatieniveau je wilt handelen. Om te kunnen handelen of beleggen zul je eerst een visie moeten definiëren.
Daarvoor gebruik je dit tijdvenster. Je checkt de indicatoren, gooit er een subjectieve saus overheen en hanteert de actuele conditie meting en/of coaching aanbeveling zoals mijn DBS indicator dat weergeeft. Je weet nu WAT je moet of wilt doen.
Vervolgens gebruik je een korter tijdvenster om te bepalen WANNEER je het beste een transactie kunt doen. Je gebruikt dit timeframe voor timing doeleinden. Een veel gebruikte combi van tijdvensters is weekchart (visie) en dagchart (timing). Maar ook maand- en weekchart is een mooie combi, zo ook dag- en uurgrafiek.

Welke DBS metingen horen nu bij elkaar om te kunnen handelen? Daartoe heb ik de volgende opsomming gemaakt.

Lange timeframe                        Korte timeframe
EL of UP                                             EL of UP, XS of REBOUND
XL of CORRECTIE                           XL of CORRECTIE, ES of DOWN
ES of DOWN                                      ES of DOWN, XL of CORRECTIE
XS OF REBOUND                            XS OF REBOUND, EL of UP

De eerste regel even ter toelichting. Als de weekchart een nieuwe EL coaching aanbeveling aangeeft, danwel een actuele UP status, dan kun je overwegen een Kooptransactie aan te gaan als op de dagkaart eveneens een EL of UP valide is (volledige synchronisatie), maar ook bij een Exit Short coaching of Rebound status (ondersteunende synchronisatie).

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!