Veel oranje voor ING

De financiële waarden hebben het charttechnisch zwaar te verduren. Het publiek raapt de stukken nog niet in voldoende mate op. Berendruk overheerst en dat is geen goed klimaat voor trendbeleggers. Zo ook bij ING dat momenteel op een rood speelveld beweegt met wat oranje accenten. Is ING koopwaardig of zijn er juist Turbo shortposities te overwegen? Dat hangt mede af van uw persoonlijke horizon. Ik bekijk het actuele beeld en schets een aantal scenario’s.

Reboundpatroon
Het is geen nieuws dat ook ING een flinke deuk heeft opgelopen in maart dit jaar. In een rap tempo werd de koers onderuit gehaald tot 4,22+. In die zone verdampte de afdaling, mede bevestigd door de overspannen standen in de RSI en oranje MRI candles. Een opwaarts patroon werd in mei ingezet als rebound binnen de dalende trend. Deze herstelbeweging hield aan tot 7,45, net onder de bodem van 2019 en ruim onder de dalende SMA. In de afgelopen weken bleven de candles, afwisselend wit en zwart, hangen tussen afgerond 5,90 steun, weerstand 6,89 en net onder de nog stijgende daily SMA. Daarbij is een lagere top neergezet als teken dat de markt geen hogere niveaus toestaat.

Dashboard Down
Op het Dashboard worden trend en sentiment gemeten door de Dashboard indicatoren waarmee  een technische conditie wordt bepaald. De candles kleuren zwart, staan onder een dalende gemiddelde lijn, de swingteller staat in de min en de spanningsmeter noteert onder de 50-lijn. Deze combinatie van rangen en standen levert een Down conditie op. Kortom, de beer gaat aan de leiding om het proces van lagere toppen en lagere bodems te vervolgen. Zolang de koers onder 6,89 noteert kan de druk op de zone rond 5,90 worden opgevoerd. Hieronder is een vrije val naar 4,50/22 mogelijk, ofwel terug naar de bodem van begin dit jaar.

Dashboard Coaching
Voor uptrend beleggers is er vooralsnog geen eer te behalen, dat is pas het geval bij koersvorming boven de SMA lijn op 8,25. Voor lange termijn Dashboardbeleggers met Turbo short posities geldt echter dat zij hun posities kunnen aanhouden tot er meer signalen van bodemvorming ontstaan. Een handmatige trailing stop boven de zone 7,45 is tevens een mogelijkheid als exit strategie. Voor offensieve rebounders die graag tegen de trend in handelen en wat korter op de bal willen spelen zijn er een paar opties. Bij meer bodemvorming op 5,90 zijn er kansen naar 6,89, en daarboven is een rit naar 8,25 mogelijk. De witte candle die nu in de maak is op het 50% Fibonacci niveau moet dan wel in stand blijven. Daaronder krijgen reboundspelers wellicht weer kansen bij een test van de bodem op 4,50.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van ASML

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.