De zwakke beleggingsmaand september zit er bijna op, een maand vol turbulentie en grilligheid. De kranten staan vol met meldingen dat beleggers geen vrees hebben voor een beurscorrectie. Hoe gevaarlijk is dat om zo te denken? Kunnen zij voorspellen dan? Als ik menig maandgrafiek consulteer, dan kom ik tot andere bevindingen. Ik vertrouw op mijn charts, niet op krantenkoppen. Hoog tijd om mijn Kooplijst van Belegger.nl te bekijken. En wat blijkt Ik sta op de eerste plaats met mijn kooptips ASML, BESI en RELX. Dat is best leuk, maar het is veel belangrijker om vast te stellen hoe nu de technische conditie is van deze fondsen. Al tijd om de winsten te verzilveren?

ASML rem op de bullenparade
De groene pijl op de chart illustreert het moment waarop de tip is afgegeven. Er was toen net een nieuwe upswing gestart, een mooi vervolg van de stijgende trend, geen belemmeringen op het veld, de bulls hadden vrij baan en daar hebben ze prima van geprofiteerd. In een rap tempo opgestoomd naar inmiddels de 700 zone. Maar nu wordt het superspannend, want er staan inmiddels wat oranje MRI candles gevolgd door een zwarte candle, die aangeven dat de afstand met de gemiddelde lijn verkleind mag worden. Bovendien schurkt de RSI tegen de OB-lijn, dus er is sprake van een overdrijvingsfase. Ik heb reeds eerder een rode pijl geplaatst om aan te geven dat een correctie dreigt. Maar hierop inspelen moet je doen als er een zwarte candle verschijnt, zo luidt mijn spelregel. Dus als september daadwerkelijk wordt afgesloten met een zwarte candle mag overwogen worden om al dan niet deels wat winsten te verzilveren.

BESI met toppatroon
De BESI bulls hebben prima gepresteerd in de afgelopen maanden, dat is goed zichtbaar op de grafiek. Maar we zien nu haperingen in de bullenparade, de candle kleurt zwart, mogelijk zelfs als Bearish Engulfing patroon. Het momentum loopt uit de chart en dat mag aanleiding zijn om Money Management toe te passen. Verklein de kooppositie, verzilver een deel van de winst of neutraliseer de hele kooppositie. Ik heb een rood kruis geplaatst om aan te geven dat mijn Kooplijst tip thans vervalt. Ik kies voor gehele winstneming.

RELX hapert in zijn rally
Ook RELX is een prima trenderend fonds, het toont een mooie serie hogere toppen en hogere bodems met deze maand de swingteller gewoon weer op +1. Geen rode strepen in de buurt, de bulls hebben vrij spel. Echter, ze haperen in hun parade getuige de zwarte candle. Het is een kleine smet op de chart, nog geen reden om afscheid te nemen van langere termijn koopposities. Maar wel de vinger aan de pols houden en bij een verdere verzwakking overwegen om koopposities te verkleinen. In deze situatie kan het handig zijn een stopniveau te hanteren op circa 24,00, gelijk aan een eerdere top. Onder de stippellijn zal de technische conditie verder verpieteren en groeit de kans op een afdaling naar de SMA lijn rond 19,00. Dan ben je de hele winst kwijt en dat kan niet de bedoeling zijn. Dus strak navigeren en op tijd ingrijpen.

BNP Paribas Turbo's en Boosters van ASML
BNP Paribas Turbo's en Boosters van BESI
BNP Paribas Turbo's en Boosters van RELX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.