Het eerste half jaar van 2021 zit er al weer op en dan is het gebruikelijk om de Kooplijsten van Belegger.nl te bekijken. En wat blijkt? Ik sta op de eerste plaats met mijn kooptips ASML, BESI en RELX. Dat is best leuk, maar het is veel belangrijker om vast te stellen hoe nu de technische conditie is van deze fondsen. Al tijd om de winsten te verzilveren?

ASML in de overdrijvingsfase
De groene pijl op bovenstaande chart illustreert het moment waarop de tip is afgegeven. Er was toen net een nieuwe upswing gestart, een mooi vervolg van de stijgende trend, geen belemmeringen op het veld, de bulls hadden vrij baan en daar hebben ze prima van geprofiteerd. In een rap tempo opgestoomd naar inmiddels de 600 zone. Maar nu wordt het superspannend, want er staan inmiddels wat oranje MRI candles die aangeven dat de afstand met de gemiddelde lijn te groot is en de swingteller staat deze maand op +9. Bovendien schurkt de RSI tegen de OB-lijn, dus er is sprake van een overdrijvingsfase. Ik heb reeds eerder een rode pijl geplaatst om aan te geven dat een correctie dreigt. Maar hierop inspelen moet je doen als er een zwarte candle verschijnt, zo luidt mijn spelregel. Dus als juli wordt afgesloten met een zwarte candle is dat een zogenaamd Exit Long (XL) coaching aanbeveling. Verzilver dan de winst.

BESI in correctiestand
De BESI bulls hebben prima gepresteerd in de afgelopen maanden, dat is goed zichtbaar op de grafiek. Maar we zien nu ook haperingen in de bullenparade, sterker nog, er dreigt een correctiestand op het Dashboard, de swingteller springt immers op -1. Er staat inmiddels een rode streep op krap 77,00 en de candle kleurt zwart. Het momentum loopt uit de chart en dat mag aanleiding zijn om Money Management toe te passen. Verklein de kooppositie, verzilver een deel van de winst en neutraliseer de kooppositie in zijn geheel als eind deze maand de candle nog steeds zwart kleurt. Een rondje winstnemingen lijkt aanstaande.

RELX bereikt de rode streep
Ook RELX is een prima trenderend fonds, het toont een mooie serie hogere toppen en hogere bodems met deze maand de swingteller op +9 terwijl de candle tegen de rode streep op 24+ stoot. Impliceert dit aanstaande topvorming of gaan de bulls gewoon door? Keren of passeren is hier dus het motto. Deze maand even uitzingen, dan weten we meer. Uit risico overwegingen is het raadzaam om bij een zwarte augustus candle tegen de rode streep de winst te verzilveren. Logischerwijs is er niks aan de hand als het lukt om met een witte candle de rode streep te slechten. Dat is nog eens kantelpuntanalyse!

BNP Paribas Turbo's en Boosters van ASML
BNP Paribas Turbo's en Boosters van BESI
BNP Paribas Turbo's en Boosters van RELX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.