Het gaat er nogal wispelturig aan toe op het Damrak. Heftige koerssprongen, stierenstoten en berentrappen wisselen elkaar in rap tempo af. Geen gemakkelijke fase voor actieve beleggers, het is even niet anders. Desondanks komen we op onze speurtocht naar kansen en bedreigingen spannende charts tegen, zoals die van Unilever. De weekgrafiek herbergt een aanstaande koopkans die ik nader voor u zal duiden.

Negatieve overgangsfase
Volgens de regels van het Dashboard beleggen is er sprake van een negatieve overgangsfase, ofwel een poging om de recente uptrend te draaien naar de down variant. Er staan immers wat candles onder de SMA lijn en de swingteller noteert in het rood. De RSI houdt echter een significante daling tegen door uit dynamisch oversold gebied te treden en daarmee aan te sturen op bodemvorming met aansluitend een pullback naar de SMA lijn op 51,50. De beren krijgen dus vooralsnog geen poot aan de grond.

Steunscenario
Maar er is nog iets interessants gaande, en wel de mogelijke vorming van een trading range ofwel bandbreedte tussen 49+ steun en 55/57 weerstand. Onlangs werd voor de tweede maal steun gevonden bij de groene steunstreep op 49,50/30, een mooi voorbeeld van herhalend beleggersgedrag, niet waar? Het is prematuur, meer witte candles zijn gewenst, meer actie van de bodemstampers, om daadwerkelijk de trading range te versterken. De eerste aanzet is er in ieder geval.

Wat te doen?
Goed, enerzijds een slappe positie van de beer, anderzijds een dappere poging bij de bulls, wat is nu een acceptabel scenario voor actieve beleggers? De oplossing vinden we bij het toepassen van Money Management. Anticiperende koopjesjagers zien hun kansen bij de groene steunstreep. Zij willen met een bescheiden positie inspelen op een opleving naar de gemiddelde lijn. Als de SMA lijn opwaarts wordt gepasseerd, zijn er de eerste kansen voor trendbeleggers en aanvullende kansen voor de eerder genoemde koopjesjagers. Dan is er immers sprake van een ‘whipsaw’, ofwel een vergissing van de markt om tijdelijk onder de SMA te schieten. Boven 51,50 staat de weg open naar 55+ tot zelfs 57+.

Het moge duidelijk zijn dat bij koersvorming onder 49+ de beren alsnog de lachende partij zijn, hou daar even rekening mee bij het optuigen van uw posities.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van UNILEVER

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.