Op menig weekgrafiek handhaven de bulls hun dominante positie door zelfs zogenaamd ‘uncharted territory’ te betreden. Ze zijn nog nooit zo hoog geweest, recordstanden worden scherp gesteld. Maar hoe ga je nu om met de record regen? Hoe kun je nu bepalen wanneer je het beste uit kunt stappen? Onderstaand wat suggesties voor een exit strategie.

Als de bulls zo hoog op het veld manoeuvreren moeten zij dat doen zonder routepaaltjes, er liggen geen rode strepen in de buurt. Aan de onderkant is wel steun te vinden, maar het gaat erom vast te kunnen stellen wanneer de bullenparade haarscheurtjes gaat vertonen en dat het dus tijd wordt om wat winsten te verzilveren.
Eerste aanwijzing hiertoe is het inkrimpen van de actuele witte body, waardoor er een magere body overblijft met een lange spriet er bovenop. Dit staat te boek als een Shooting Star patroon.
Als er in de volgende handelsperiode een kleurwijziging optreedt in de candles, in dit geval van wit naar zwart, noem ik dat het Duiveltje dat kan zorgen voor topvorming.
Meerdere candles kunnen een toppatroon vormen als opmaat voor een correctie. Denk hierbij aan een Bearisch Engulfing patroon of een Evening Star. Mooie patronen om koopposities te verkleinen.
Charttechnisch kunnen de lijnen van een stijgingskanaal dienst doen als routebegeleiders voor de bulls. Als dan de bovenkant van het kanaal wordt aangetikt, kan dit winstnemingen aanwakkeren.
Natuurlijk zijn er de marktlensindicatoren die haperingen bij de bulls kunnen indiceren. Zo zal de swingteller bij +8 of +9 aansturen op topvorming. Datzelfde doet de RSI als de rode spanningslijn de blauwe dynamische OB lijn raakt of een OB downcross toont.
Tot slot de oranje MRI candles die aangeven wanneer de afstand met de SMA lijn te groot wordt. Terug naar het gemiddelde is dan de verwachting, hetgeen aanleiding mag zijn om posities te verkleinen.

De oplettende lezer heeft in de gaten dat ik de signalen gebruik om Money Management toe te passen. Dat is op uncharted territory de sleutel tot succes. Probeer het maar eens!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!