Aan turbulentie en beweeglijkheid geen gebrek op de aandelenvelden, wat een stierensprongen en berentikken, als actieve belegger moet je dit allemaal verwerken. Veelal is het dan verstandig om uit te zoomen om als zodanig letterlijk de grote lijnen te kunnen zien. Als ik dat doe voor de AEX index dan blijkt dat de maandkaart een uitstap scenario herbergt. Hebben we het hoogste punt gehad dan voor dit jaar?

Stevige uptrend
Dat er al maanden lang sprake is van een positieve trendfase mag duidelijk zijn. Beleggers trekken zich kennelijk niets aan van de ellende die achter ons ligt. Dat er nogal wat schade hersteld moet worden, wordt voor kennisgeving aangenomen. De miljarden aan overheidssteun stellen niets voor, het is toch maar papierengeld. Op de maandkaart is goed zichtbaar dat na de Corona schrik in maart 2020 de AEX superrap opveerde vanaf de 389 spike bodem tot thans bijna 750 punten, nog net geen 100% stijging. Vanaf niveaus rond 527 was er weer sprake van normaal vaarwater, toch ook een leuke rally van ruim 200 punten. Maar hoe nu verder?

Exit Long
Trouwe lezers weten dat ik met mijn Dashboard Beleggen trend en sentiment in kaart breng. Daartoe heb ik enkele spelregels gedefinieerd die aangeven wanneer er sprake is van een koopaanbeveling of een verkoopaanbeveling. Ik zal u niet vermoeien met allerlei details, maar slechts melden dat er thans op de maandkaart een zogenaamd Exit Long (XL) coaching aanbeveling aanstaande lijkt. Er is namelijk een zwarte candle in de maak in combinatie met een +9 stand op de swingteller. Bovendien ketst de RSI af tegen de dynamische overbought lijn. Deze combinatie van signalen stuurt aan op topvorming als opmaat voor een correctie. Maar wat moet je nu doen?

Coaching
De Exit Long (XL) coaching aanbeveling wordt nog niet bevestigd, want de maand is nog niet voorbij. Bij koersvorming boven de openingskoers van de juli candle op 734,71 kleurt de candle weer wit en dat is niet de kleur die bij een XL aanbeveling past. Dus we wachten even op het slot van deze maand. Bij zwart en +9 is er dan een waarschuwing voor topvorming en dat mag aanleiding zijn om uit hoofde van money management her en der wat winsten te verzilveren. Tot slot de opmerking dat niet alleen bij de AEX de combi ‘zwart +9’ dreigt. Ook bij de EuroStoxx50, de DAX, de FTSE, en de CAC40 is dit het geval. U bent gewaarschuwd.

BNP Paribas Turbo's en Boosters van AEX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.