Als actieve belegger moet je steeds maar weer beslissingen nemen. Beslissingen van strategische, tactische of mentale aard. Om u hierbij te helpen heb ik twee stappenplannen, ofwel beslisbomen, opgezet. Wellicht helpt het u als u stap voor stap de weg bewandelt.

Stappenplan1: de beleggingsbeslissing
Het eerste plan behelst de basis van elke beleggingsbeslissing. Je moet je afvragen WAT je gaat doen, gevoed door de fundamentele analyses van markten, sectoren en bedrijven. Vervolgens de vraag WANNEER je in actie moet komen, waarbij je technische analyse kunt inzetten voor timing doeleinden. Maar dan ben je er nog niet. Want met HOEVEEL ga je de markt in? Ga je posities opbouwen en afbouwen? Of hanteer je de strategie “alles of niets”. Money Management bepaalt voor een groot gedeelte het uiteindelijke resultaat.
En dan de laatste en wellicht de moeilijkste stap: hou vast aan je HANDELSPLAN. Discipline is vereist om te doen wat je moet doen. Mentale valkuilen omzeilen en mentale vaardigheden aanleren is hierbij van het grootste belang.

Stappenplan 2: de (chart) technische beslissing
Als u als belegger uw beslissingen uitsluitend baseert op technische analyse, dan zijn vier stappen van belang om tot een gewenst resultaat te komen. De eerste stap zijn de bevindingen op de grafiek. Een chart is leading, daar zie je als eerste wat de markt van plan is. Daar tref je subjectieve indicaties aan van trend en sentiment. Vervolgens is een objectieve bevestiging door indicatoren gewenst. De lagging indicator werkt als filter op of over de chart. Om het scenario te kunnen completeren, voeg je een Risk-Reward analyse toe aan de charttechnische bevindingen en indicator metingen. Hoe zit het met het winstpotentieel versus het verlies risico, is de ratio accoord? En de laatste stap behelst Money Management zaken. Laat de omvang van je positie afhangen van de kracht van het scenario, zowel bij de entries als bij de exits. Posities opbouwen en afbouwen, daar komt het op neer.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!