Het nieuwe beleggingsjaar is gestart, ik wens u uiteraard veel succes met uw beleggingen, maak er een mooi jaar van. Maar hoe kun je het beste scoren op de beurs? Snel in- en uitstappen? Anticiperen of reageren? Voor menig belegger geldt maar één wetmatigheid en dat is beleggen in de richting van de trend. Hoe doe je dat dan? Hoe herken je een sterke trend? Waar liggen dan de actiepunten? Ik zal het uitleggen aan de hand van de weekchart van Aegon.

Subjectieve trendmeting
Charttechnisch kun je een trend herkennen aan een duidelijk proces van hogere toppen en hogere bodems, of omgekeerd. In geval van Aegon is er sprake van een stijgende trendfase, waarbij de koers glooiend omhoog beweegt binnen een stijgingskanaal. De lijnen van dit kanaal zijn de krijtstrepen op het veld. De onderste lijn biedt steun en levert dus koopkansen op. Bij de bovenste lijn van het kanaal kan worden getopt, hetgeen een winstmoment kan betekenen. Recent is er gebodemd op 3,80, de bulls zijn al weer rap op weg naar de bovenkant van het kanaal rond 5,50 tot 6,00.

Objectieve trendmeting
Met mijn indicatoren kun je de richting en de kracht van een trend meten, inclusief kantelpunten ofwel routepaaltjes. Als trendvolgende indicator geeft de SMA lijn aan dat een stijgende trend gaande is. De candles staan immers boven de oplopende gemiddelde lijn. Mijn swingteller als stappenteller geeft aan dat de bulls met een upswing bezig zijn die kan aanhouden tot aan de rode strepen op 4,86 en 5+. De eerste steunstreep ligt op 3,80+, dus al met al voldoende bewegingsruimte voor beer en stier. De RSI als spanningsmeter indiceert meer opwaarts momentum, terwijl mijn nieuwe DBS indicator voor de derde achtereenvolgende week een koopaanbeveling afgeeft.

Coaching
Een positieve ondertoon, dat moge duidelijk zijn. Nu komt het alleen nog maar aan op gedisciplineerd met de gegevens omgaan, waarbij de DBS indicator min of meer leidend is. Welnu, er mogen nog koopposities worden ingenomen, dit is toegestaan bij de drie groene coaching stippen, handig om als zodanig Money Management toe te passen. Vervolgens meeliften naar hogere niveaus, waarbij de 5+ zone haalbaar is. Bij signalen van topvorming, danwel bij zogenaamde Exit Long signalen bij de indicatoren overwegen om koopposities te neutraliseren en vervolgens te wachten op nieuwe koopkansen op lagere niveaus. Dat is actief en dynamisch “Buy the dip” trendbeleggen.
Wilt u het vervolg van het koersverloop en de indicator condities en coachings volgen? Ga dan naar mijn website nicoprbakker.nl , daar worden dagelijks de charts ververst.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van AEGON

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.