Als koersen heen en weer worden geslingerd, als er flinke gaten in de chart worden geslagen, is het lastig navigeren en is het moeilijker om verantwoorde scenario’s te definiëren. Het liefst zien we weinig turbulentie en veel trendmatigheid. Deze twee begrippen spelen een belangrijke rol bij het beoordelen van het beleggings landschap. Ik zal de vier verschijningsvormen bespreken die mogelijk zijn in combinaties van trendmatigheid en turbulentie. Een leuk lesje landschapsherkenning.

Wat is trendmatigheid eigenlijk? Trend is richting en trendmatigheid is de bereidheid van de spelers om deze richting te blijven volgen. Dus een eenmaal ingeslagen weg blijven vervolgen.
Turbulentie is beweging, ofwel de min of meer wispelturige sprongen omhoog en omlaag, het wordt ook wel volatiliteit genoemd.

De eerste combi van trendmatigheid en turbulentie staat afgebeeld in figuur 1. Weinig richting maar veel beweging. ‘Veel herrie, weinig wol’ zouden we zeggen. Voor trendbeleggers geen interessante marktfase, voor achtbaanspelers juist wel.

In figuur 2 staat afgebeeld de combi weinig richting en weinig beweging. Een dooie boel, geen vuurwerk, geen inspiratie bij de spelers. Voor alle beleggers geen interessante fase.

Veel trend en veel turbulentie zien we in figuur 3. Dat is lekker beleggen! Kopen op zwakte, correcties gebruiken om wat winsten te verzilveren, uitzien naar nieuwe hogere bodems. Prima navigeren voor trendbeleggers en actieve koopjesjagers op dit glooiende landschap.

En dan hebben we nog de vierde combi, te weten veel trendmatigheid en weinig turbulentie. Een ideaal landschap voor de lange termijn belegger die eenmaal instapt en niet van plan is om uit te stappen of her en der wat winsten te verzilveren. In dit landschap is dat ook niet nodig. Geen slapeloze nachten, actief beleggen is niet nodig, saai eigenlijk.

In welk landschap voelt u zich als een vis in het water?

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!