Het tekenen van lijnen op een grafiek is weliswaar een subjectieve aangelegenheid, er zijn wel degelijk spelregels hoe een lijn getekend moet worden. We noemen de lijnen veelal trendlijn of trendkanaallijn, dus er moet wel sprake zijn van een trend, te herkennen aan een serie hogere toppen en hogere bodems (HTHB) of andersom lagere toppen en lagere bodems (LTLB). De bijbehorende lijnen staan netjes bij elkaar in bovenstaande afbeelding.

Hoe teken je een lijn? Ik ben van mening dat twee opvolgende bodems of twee opvolgende toppen nodig zijn, ingegeven door de wiskundige wetmatigheid dat er twee punten nodig zijn om een rechte lijn te kunnen tekenen. Er zijn analisten die beweren dat je drie punten nodig hebt. Dat derde punt is bij mij de tussenliggende top of bodem waar de trendkanaallijn loopt, parallel aan de trendlijn. Kijk maar op bovenstaande afbeelding. Zo ontstaat dus een stijgings- of dalingskanaal met een trendlijn en trendkanaallijn. Aan u de vraag welke lijnen als steunlijn fungeren en welke lijnen als weerstandlijn. Kijk ook eens op onderstaande afbeelding, de AEX in zijn stijgingskanaal op de maandchart, spannende strijd, niet waar?

Wat is een top of bodem? Ander vraagstuk luidt over welke punten je de lijn tekent. Er zijn diverse varianten. Als je een lijngrafiek gebruikt met slechts slotkoersen, dan verbind je slotkoersen met elkaar. Bij candlesticks is het mogelijk om over de bovenkant van de bodies de dalende trendlijn te tekenen, over de onderkant loopt de stijgende trendlijn. Meest voorkomende variant is een lijn over de Highs en Lows. Pas wel op voor enorme afwijkende spikes, die moet je eigenlijk negeren. Dit kun je bewerkstelligen door een clustertje van Highs en Lows te nemen; dit ter eigen beoordeling en interpretatie.

Hoe sterk is de trendlijn? Om de kracht ofwel validiteit van de trendlijn te beoordelen, spelen drie zaken een rol. Al dan niet gelijktijdig bepalen het aantal raakpunten (hoe meer hoe beter), de hellingshoek (hoe vlakker hoe beter) en de lengte (hoe langer hoe beter) de kracht van een lijn. Met daarbij de kanttekening dat een trendlijn ooit een keer gebroken zal worden. Hoe dan te reageren, zal ik een volgende keer toelichten.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!