Vandaag bekijken we Nationale Nederlanden dat doorgaans prima meekomt als de markt voor een periode van hogere koersen kiest. Toch laat de korte historie ook wel wat onstuimigheid zien. Wat kunnen we daarmee en hoe wijst het Dashboard de weg?

Andere maatstaf
Af en toe komen er mooie rally’s langs en soms laten we ons verleiden er een naam aan te geven. Zo kennen we inmiddels de campingrally, pepernotenrally, eindejaarsrally, en nu ook de vaccinrally. Goed, we geven de stierenrit dus een naam, maar in principe is de drijfveer niet zo interessant. Uiteindelijk is simpel gezegd alle koersvorming terug te leiden tot de hoeveelheid beschikbare kopers en verkopers. De overvloedige aanwezigheid of juist een tekort van een kant van de markt zorgt voor prijsbewegingen. Wat daarvan op enig moment de aanjager is, is niet zo relevant, het gaat erom wat we ermee kunnen en of je er van kan profiteren. Feit is dat het handelsgedrag te zien is op de charts en dat er bewegingen te meten zijn. Zoals u weet doen wij dat deels met het Dashboard, dat uitstekend functioneert ten tijde van ‘normale’ marktbewegingen. Bij extremiteiten moet je wel eens een andere benadering kiezen. Het is nou eenmaal niet ‘one size fits all’, er zijn immers verschillende marktfasen. De koersvorming van Nationale Nederlanden laat dat prima zien.

Bulls aan de leiding
De maandkaart laat voor NN prima patronen en koersritme zien. Maar ook de coronacrash en dat is dan typisch ook een situatie van hoge volatiliteit die een andere aanpak vraagt. Ons MRI meetsysteem wijst in die gevallen de (waarschuwende) weg. Daarna kunt u wachten tot de volatiliteit weer wat afneemt, waarna het Dashboard weer gebruikt kan worden. Voor meerdere marktsituaties reiken we daarmee dus een aantal tools aan. Op de weekgrafiek van NN is dat prima te zien middels de oranje candles in maart, waarna een rebound van start ging. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems bereikte recent een top op 33,55. Na een dip naar de SMA zone van zowel week- als maandkaart en de brede steunzone van de afgelopen drie jaar, staat de koers nu weer rond de topzone 33/34+. Daarboven komt de spike top op 35,73 in het vizier en daarboven worden nieuwe highs neergezet.

Coaching
Het Dashboard bevestigt de stijging in NN op dit moment met de Up conditie. Koopposities kunnen derhalve worden aangehouden tot er signalen van topvorming zichtbaar worden. Voor nu bezien of de bulls verder doorpakken en de zone rond 34 weten te breken. Onder circa 28 gaat een negatieve fase van start.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van deze fondsen

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.