Waarom koopt de ene belegger een aandeel, terwijl op hetzelfde moment een andere belegger verkoopt? Waarom zegt de ene analist dat de markt omhoog gaat en de andere analist dat de markt zal zakken? Zijn dit ogenschijnlijke tegenstrijdigheden of is het toch iets anders? Het heeft te maken met de diverse meetlatten of -linten die gehanteerd worden. Hoog tijd voor een lesje tijdvensteranalyse.

De rally auto
Er zijn vele beleggers die de zogenaamde intraday charts gebruiken om transacties op te tuigen. Gedurende de dag in- en uitstappen, snelle ritjes maken, strak navigeren, veelal met twee handen aan het stuur. Je kunt het vergelijken met het racen in een rally auto op modderige weggetjes. Snelle bochten, flink schakelen, veel details in het veld door een zeer laag navigatieniveau. Deze tactiek kan ook worden toegepast op de daggrafieken met een iets hoger navigatie niveau, dat moge duidelijk zijn.

De personen auto
Wil je minder details zien, minder obstakels tegenkomen, letterlijk de grotere lijnen volgen, minder snel schakelen, dan is het raadzaam om in uw personen auto te rijden op de geasfalteerde hoofdwegen. Als belegger volg je dan de weekcharts, liefst van fondsen die een mooie trendmatigheid tonen. Een glooiend landschap met duidelijke krijtstrepen waartussen genavigeerd kan worden.

De autobus
De hiervoor genoemde stategieën vragen om zelf-werkzaamheid, al dan niet in samenwerking met een (TA-) coach. Er is ook een groep beleggers die het navigeren en dus het doen van transacties overlaten aan vermogenbeheerders of vergelijkbare partijen. Dit zijn veelal de lange termijn beleggers die zich niet bekommeren om de af te leggen weg. Zij nemen plaats in de autobus en horen van de chauffeur wanneer ze bij hun halte zijn aangekomen.
Ook beleggers die de maandkaarten consulteren voor het uitstippelen van hun route vallen in deze categorie, zij sturen dan wel zelf.

Tot slot de vraag in welk vervoersmiddel u plaats neemt en welk navigatieniveau voor u derhalve acceptabel is.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!