Menig belegger zal de wenkbrauwen fronsen bij het zien van het koersverloop van Tesla. Hoe kan dat nu, bijna 900 op het koersbord? Vorig jaar ging het nog zo slecht en werd er al gezinspeeld op een faillissement. “Het kan verkeren” zij dichter Bredero ooit en dat geldt zeker voor Tesla, het technisch wonder. Maar hoe nu verder met de chart, ook een technisch wonder? Ik zal het plaatje voor u duiden.

Wat een acceleratie
Ik neem u mee op de grafiek naar oktober vorig jaar toen de koers met een solide witte candle de gemiddelde lijn opwaarts passeerde. Er kwam toen een einde aan een licht negatief getinte kwakkelfase. De koers noteerde toen rond de 270 met de swingteller reeds op +7. Dat was geen ideaal instapmoment. De upswing werd afgemaakt, gevolgd door wat stabilisatie bij 350. Vervolgens startte er rond 350 een nieuwe upswing. Dat was wel een prachtig instapmoment, vervolg uptrend, niet wetende dat er een supersnelle acceleratie zou volgen tot aan ruim 900 aan toe. De doorgewinterde en gedisciplineerde Dashboard belegger zou de hele rit hebben uitgezeten tot aan swing +9 deze week aan toe. Een ruime verdubbeling van de winst in slechts negen weken, hetgeen een sterk parabolische bullenmove op de grafiek oplevert.

Pitsstop
Prachtig mooi de beweging die we zien, maar hoe nu verder? Wat indiceren de indicatoren? Het moge duidelijk zijn dat er sprake is van een charttechnische overspannenheid. De swingteller op +9, de RSI ruim boven de OB-lijn en al enkele oranje gekleurde MRI candles onderschrijven deze bevinding. De bulls zijn toe aan een pitsstop, de motoren raken oververhit, tijd voor afkoeling. Maar doen de stieren dit om vervolgens een correctie toe te staan?

Wat te doen?
Als u koopposities heeft uitstaan, dan getuigt dit van een enorme discipline, want eerlijk gezegd toont de chart een uitzonderlijke situatie. Ik wil dit het “Tesla effect” gaan noemen in mijn TA coaching activiteiten. Dan weet u exact wat ik bedoel als we worden getrakteerd op een supersnelle parabolische koersbeweging. Een reactie uit het berenkamp kan niet uitblijven, hetgeen dan winstnemingen zal uitlokken. Maar hiertoe is een zwarte candle gewenst, liefst zonder al te lange sprieten. Een afdaling naar de 500 zone is dan goed mogelijk. Daar maar eens bezien of Tesla toe is aan een nieuwe rit richting het noorden.
Mocht u geen koopposities hebben uitstaan, dan mag u aan de zijlijn wachten op nieuwe koopkansen tegen veel lagere koersen dan 800+. Ook dat getuigt van de juiste mentale beleggersdiscipline.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van TESLA

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.