De wereld staat in brand, dat moge duidelijk zijn. De weerslag hiervan vinden we uiteraard terug op de beurs. Dieprode speelvelden, vallende messen, felle uitbraken, wat een berengeweld. Maar zijn de bulls in staat om hun wonden te likken en een tegenaanval te plaatsen? Het ziet er wel naar uit. Ik zal dat uitleggen aan de hand van de AEX trendwaaier.

Parabolische afdaling
Om een en ander eenvoudig te illustreren, gebruik ik de barchart als grafische weergave van koersverloop. U weet wel, de staaf die hoog, laag, open en slot aangeeft per periode, in dit geval per dag. En ik toon mijn 55SMA trendvolgende indicator. U ziet in één oogopslag hoe rap en parabolisch de koers is weggezakt tot aan 650+ aan toe. De afstand met de gemiddelde lijn is daardoor aanzienlijk en mag dan ook worden verkleind. Daarover straks meer.

Trendwaaier
Chart reading voorziet in onder andere het tekenen van trendlijnen, in dit geval over de dalende toppen. Er zijn twee punten nodig om een rechte lijn te kunnen tekenen, hetgeen ik steeds heb gedaan bij de lijnen A, B en C. Nu blijkt in de praktijk dat er sprake is van visuele overspannenheid als er eenmaal drie trendlijnen staan met steeds een steilere hellingshoek. De drie lijnen vormen een trendwaaier die ingezet kan worden bij rebound bewegingen.

Drie-traps rebound
Op moment van schrijven doen de bulls hun uiterste best om boven de 650+ steunzone te bewegen en een rebound te starten teneinde de afstand met de SMA lijn te verkleinen. In eerste instantie opstomen naar lijn C rond 700, vervolgens lijn B opzoeken met aansluitend een poging om lijn A te benaderen. Mocht het lukken om de genoemde lijnen te passeren, dan fungeren die meteen als eerste steun in de markt. Het plaatje herbergt derhalve in het gunstigste geval een drie-traps rebound.

Coaching

Op het stevige berenveld zijn er de eerste rebound kansen voor actieve koopjesjagers. Zij helpen de bulls een handje met bescheiden koopposities. Boven lijn C zijn er uitbreidingsmogelijkheden, zo ook boven lijn B. Maar blijf alert, de beer zal zich niet makkelijk laten verjagen. Bij duidelijke signalen van topvorming in de trendwaaier de opgebouwde koopposities afbouwen, zo luidt ook de coaching aanbeveling.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van besproken titel

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.