TA met een knipoog

In de TA vraagbaak van deze week wat luchtig proza te weten enkele nieuwe oneliners, tegelwijsheden ofwel TA-met-een-knipoog overwegingen en gedachtenspinsels. Veel leesplezier!

U kent ‘m wel: “Het is de geschiedenis die zich herhaalt…”, een belangrijke pijler binnen technische analyse. Maar eigenlijk is dit niet juist. Het is niet zozeer de geschiedenis, maar de belegger die zich herhaalt. Als je dat weet, dan kun je nog veel leren van de geschiedenis, niet waar? Maar vergeet daarbij de volgende overweging niet: Lessen kun je van iedereen krijgen, maar leren kun je alleen zelf.

Als je dan op weg bent als technische analyse belegger, kom je uiteraard medestanders tegen maar ook tegenstanders. Helemaal niet erg, maar begrijpen doe ik dat niet. Hoe kun je nu een tegenstander van TA zijn? Ik heb er wel begrip voor hoor, of toch niet? Begrijpen is wat anders dan ergens begrip voor hebben.
Binnen het speelveld der technische analyse speelt chart reading een belangrijke rol. Als TA coach raak ik op kijken nooit uitgekeken wat dat betreft. Maar dan kom ik toch wel eens een troebele grafiek tegen, die laat ik dan even links liggen, dan wordt de chart vanzelf helder.
Velen beweren dat technische analyse niet werkt, of dat het alleen werkt als er geen rare dingen gebeuren in de markt. Welnu, ik kan u melden dat het nooit makkelijk is om TA te bedrijven. Altijd op je hoede zijn, consequent en transparant, want ogenschijnlijk makkelijk is vaak onzichtbaar moeilijk. Dat doet mij denken aan een trouwe volger die wanhopig naar mij toe kwam met de melding ‘Als ik ergens goed in ben, is het in het maken van slechte keuzes’. Uiteindelijk kwam alles goed.
Zo ook met een cursist in mijn vroegere trainingen die na afloop van de training heel opgelucht naar mij toe kwam met de volgende melding: ‘Toen ik begon aan de training zag ik het echt niet meer zitten, ik stond aan de rand van de afgrond, maar nu ben ik een stap verder…”.
Mocht u zelf gedachtenspinsels of tegelwijsheden hebben, geef ze aan mij door, ik verzamel ze wel voor een volgende editie van TA met een knipoog.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!