Het vallende mes

Er gebeurt van alles op de aandelenvelden, mede veroorzaakt door onverwachte acties en minder voorziene gebeurtenissen. Het kan dan gebeuren dat een koers in een rap tempo onderuit gaat, een enorme koersval, wij noemen dat gemakshalve een vallend mes. Maar hoe ga je daar als belegger mee om? Ik bespreek drie praktijksituaties, maar ik begin met de boodschap om nooit een vallend mes proberen te pakken. U kent vast de tegelwijsheid wel “Never catch a falling knife…”, ik ben het daar van ganse harte mee eens.

Probeer een vallend mes te ontwijken
De beste oplossing is natuurlijk om geen last te hebben van een vallend mes. Uitzonderingen daargelaten, maar veelal zijn er charttechnisch al aanwijzingen dat de beren gaan toeslaan. Denk aan koerspatronen, maar zeker ook aan correctiestanden op het Dashboard. Anders gezegd, als een Exit Long (XL) conditie valide is volgens de Dashboard spelregels, mogen er in feite geen koopposities uitstaan. Je ontwijkt dus mooi een vallend mes als je gedisciplineerd met de signalen omgaat.
Bodemvissen
Goed, je hebt gedisciplineerd gehandeld, nu zie je dat mes vallen.Meteen bekruipt het gevoel om aankopen te doen, want de koers staat nu wel erg laag, veelal gevoed door extreme overspannenheid onder in het veld. De koers kan niet lager, nu moet je kopen, want anders mis je de trein als de koers gaat oplopen. Maar wacht nu eerst eens op signalen van bodemvorming. Na een serie zwarte candles een witte kaars, een opkrullende RSI op OS terrein, de swingteller op -9, dit zijn zo wat bodemsignalen. Ga dan vissen naar spannende aankoopmomenten om te profiteren van wellicht een dappere rebound.
Als je nog positie hebt….
En het mes valt, dan heb je wel pech. Mijn advies is dan om even niet naar de positie te kijken, laat de beer uitrazen, laat de rook optrekken, om vervolgens de schade op te nemen. In de berenstorm ingrijpen is veelal niet verstandig, het neigt naar ‘to catch a falling knife’, weet u nog? Hoe moeilijk en pijnlijk het ook moge zijn, ren niet achter de beer aan. Als de rust terugkeert dan chart, indicatoren en de TA coach consulteren om te bezien wat de mogelijkheden zijn.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!