Vier typen beleggers

Er gebeurt van alles op de aandelenvelden, mede veroorzaakt door onverwachte acties en minder voorziene gebeurtenissen. Maar hoe reageert u op dit alles? Wat doet u bijvoorbeeld na een forse koersafstraffing met aansluitend een mogelijke mooie rebound? Hoe offensief of defensief handelt u dan? Ik omschrijf vier typen beleggers, vier profielen zo u wilt. U mag voor u zelf bepalen in welke groep u zit.

De Middelaar
De klassieke belegger houdt zich vast aan fundamentele analyse met zo nu en dan mogelijk een schuine blik naar technische analyse. Deze belegger zal elke dip, hoe zwaar dan ook, benutten om aankopen te doen. In eerste instantie netjes volgens de regels, maar naarmate de markt verder en verder tegen zit, wordt er bijgekocht en bijgekocht en bijgekocht. Dit alles onder het motto dat bij elke aankoop in een dip de gemiddelde aankoopkoers lekker laag komt te liggen. Dit noemen wij middelen, doorgaans geen goede strategie.

De ‘Anticipant’
Als na een koersval steun gevonden wordt op de SMA lijn, de wereldberoemde sleepkabel, maar nog wel met een zwarte candle en de indicatoren in correctiestand, dan beginnen speculantenhanden te jeuken. Want bodemen op de SMA is veelal de ideale plek om aankopen te overwegen. Dan kun je gaan anticiperen op datgene wat wellicht helemaal niet komt, maar ja, daarom ben je ook een anticipant. Je gaat hopen dat je gelijk gaat krijgen van de markt. Een spannend spel hoor!

De Offensieveling
Als je anticiperen te risicovol vindt kun je wachten met aankopen doen totdat er bevestiging is door de eerstvolgende witte candle. Dat is immers de eerste indicatie, we noemen deze witte candle het Engeltje, dat een opleving gestart kan worden. Dan ben je toch nog offensief bezig.

De ‘Bevestiger’
Als een offensieve actie nog steeds angst oproept, wacht dan totdat de marktlensindicatoren in een plusstand staan. Dan doe je wel aankopen tegen een veel hogere koers, maar dat is de prijs die je als bevestiger betaalt voor relatief meer zekerheid.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!