Storm op het AEX veld

Gezien de stormachtige ontwikkeling op menig aandelenveld, ook op dat van de AEX, en de mogelijke reddingsboeien op de weekchart, lijkt het mij als TA coach gepast u hiervan op de hoogte te stellen. Anders gezegd, biedt de korte termijn turbulentie koopkansen voor de langere termijn? Het antwoord zit besloten in de grafiek.

Felle correctie
De ondertoon op het speelveld is positief, getuige de koersvorming boven een fier opkrullende gemiddelde lijn, de 55 SMA lijn die dienst doet als trendvolgende indicator. Maar een positieve ondertoon verliest wel eens glans door paniekreacties van de massa, irrationele acties gevoed door ogenschijnlijk niet gerelateerde beursgebeurtenissen. Dit laatste is in de afgelopen twee weken het geval. Vanaf een recente top en weerstand op 632+ wordt de AEX met veel gevoel voor dramatiek en de nodige gaten in elkaar gedrukt. De 6 is van het scherm verdwenen, indicatoren schieten in een minstand, bloed door de straten. Maar de bulls zijn niet verslagen dankzij de 55 SMA trendvolgende indicator.

Dynamische trendlijn
Deze week fungeert de gemiddelde lijn als vangnet voor de bulls. Met een zwarte candle, waarvan de spriet onder de SMA prikt, klampen de bulls zich vast aan de sleepkabel om een trendbreuk op het weekveld af te wenden. Zij worden daarbij prima ondersteund door de Fibo grid die met zijn 3e retracementlijn steun aanreikt op 568+. Het blijft een mooie combi, de SMA en FIBO als reddingsboeien voor de bulls. En vergeet de RSI als spanningsmeter niet, die nu onder de OS-lijn noteert en daarmee aanstuurt op bodemvorming. Kortom, drie steunindicaties voor de AEX, te weten de gemiddelde lijn, de FIBO lijn en de RSI.

Koopkansen
Het is goed om te zien dat op het stormachtige speelveld technische bevindingen worden aangereikt die de luwte van de storm aankondigen. Het is wellicht prematuur, maar de grafiek liegt niet met zijn potentiele steunpunten. Dit mag voor offensief ingestelde beleggers aanleiding zijn om alvast wat koopposities in te nemen. Anderen wachten wellicht op meer bevestiging van bodemvorming als opmaat voor een hervatting van de uptrend. Deze bevestiging moet komende week zichtbaar worden door de vorming van een witte candle op de gemiddelde lijn. Dan mogen trendbeleggers opgelucht adem halen, want een trendbreuk lijkt te worden afgewend.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van AEX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.