We kijken nog één keer terug op vorig jaar. Traditioneel staan er oudejaarsconferences op het programma. Wellicht heeft u er eentje gezien. De toon was wat serieuzer dan in voorgaande jaren. Er waren ook wel wat beleggingslessen te ontdekken. Tenminste, een aantal quotes was ook van toepassing op de belegger. En een aantal ook zeker niet zoals ‘Volle Maan’, alhoewel er in een andere context ook zeker hele studies naar astrologie en beleggen zijn gedaan. Ik heb een paar quotes voor u geselecteerd en geprojecteerd op beleggingsland.

Vanwege al het twitter en internet geweld werd de kersttoespraak van de koning aangehaald, waarin het hebben van ‘Geen mening’ als prima eigenschap werd benoemd. Voor de belegger geldt dat ook. U kunt namelijk wel vinden dat een bepaald aandeel fundamenteel of technisch fantastisch of bagger is, maar uiteindelijk bepaalt de markt het toekomstig koersverloop. Probeer dus gerust eens vrij van een mening of oordeel naar de actuele trend van een aandeel te kijken en beschrijf voor uzelf wat u ziet. Het Dashboard kan u daarbij helpen als neutrale meetlat. Binnen die neutraliteit geldt ook de tip ‘Wis je geschiedenis’. Verliestrades kunnen u mentaal behoorlijk in de weg zitten. Gewoon even wissen van uw ‘harde schijf’ dus, zodat u mentaal neutraal door kunt naar de volgende transactie.

‘Is het middel erger dan de kwaal?’ Dat ging natuurlijk ondermeer over vaccinaties, maar voor de belegger betrek ik het op analyses. Sommige beleggers dompelen zich onder in een stortvloed aan analyses en indicatoren. Beter is het mijns inziens om het simpel te houden. Is de setup valide? Dat is eigenlijk de enige relevante vraag en in het verlengde daarvan gelden de volgende lessen: ‘Accepteer het risico’ en ‘niet iedere trade (beslissing) is een 8 of 9’. U zult ook verliestrades doen die u als een 2 beoordeelt. Maar uiteindelijk gaat het om het totaalresultaat. Eén trade zegt helemaal niets.
Tot slot de melding dat het niet altijd nodig is om ‘een kanon in te zetten’. Voor de belegger geldt dan vooral dat behoudend moneymanagement een hoop rust geeft in de portefeuille. Hefboom kan daarbij een prima instrument zijn om goed te kunnen spreiden en een wat kleinere positie aan te houden. (WdB)

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!