Op rustige momenten doen wij ons laboratoriumwerk, ofwel onderzoek naar en testen van specifieke indicatoren of charting tools, in de hoop iets interessants toe te kunnen voegen aan ons produkten arsenaal. Zo was ik aan het experimenteren met de Fibonacci retracements en Fibo getallen en bedacht daarbij een vernieuwde invulling. Lees maar verder.

Fibonacci
Even voor de nieuwkomers, binnen technische analyse land wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de Fibonacci getallenreeks 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,etc. Maar ook de afgeleide ratio’s 38,2%, 50% en 61,8% om retracements te kunnen bepalen. Ik ga hier niet verder in op de berekeningen en afleidingen. In andere columns heb ik daar aandacht aan besteed.

Fibonacci getallen
Nog even terug naar de getallenreeks. De bekende Elliot Wave methodiek maakt gebruik van de getallen en ratio’s om zo de 1-2-3-4-5-A-B-C golvenstructuur te kunnen duiden. Ik gebruik de getallen voornamelijk als parameters voor mijn indicatoren. Zo hanteer ik 55 als parameter voor mijn bekende 55SMA sleepkabel.

Spelen met Fibonacci
Om retracements, ofwel correcties of rebounds te kunnen detecteren is het gebruikelijk om de eerder genoemde ratio’s te gebruiken. Maar waarom niet gewoon de getallen uit de reeks in plaats van de ratio’s, zo vroeg ik mij af. De getallen gebruik je toch ook bij indicatoren, dus waarom ook niet bij charting tools?
Zo gezegd, zo gedaan. In afbeelding 1 staan twee Fibo grids afgebeeld op de dagchart van de AEX. De rode grid is de klassieke Fibo met de 3 retracement lijnen, de blauwe grid is de variant met de getallen 21, 34 en 55 als parameters.
Opvallend (of niet?) is het gegeven dat de flinke dip in de AEX afgelopen dinsdag perfect werd opgevangen door de 55 Fibo lijn. Toch weer 55. De verschillen zijn niet bijster groot, toch interessant om wat nader onderzoek te doen. Doet u interessante ontdekkingen, laat het me weten!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!