Spannende overlevingsstrijd van de S&P500 stieren

Dat er een zware storm raast over de wereldwijde aandelenbeurzen is geen nieuws. Met veel gevoel voor dramatiek en een hoge mate van turbulentie worden koersen flink onderuit gehaald. Nu komt het er op aan te vertrouwen op de grafiek met zijn indicatoren en dan met name mijn trendvolgende indicator de 55 SMA lijn die de felle berentikken moet opvangen. Zo ook op de weekkaart van de S&P500 index waar momenteel een felle strijd wordt gevoerd door de bulls om te overleven. Ik zal hun benarde positie nader toelichten.

Felle correctie
Tot twee weken terug zag de grafiek er uitstekend uit. Geen vuiltje aan de lucht, de bulls waren heer en meester op het veld. Maar toen verscheen de zwarte zwaan die er voor zorgde dat in een rap tempo de index onderuit werd gehaald. Met een superzware zwarte candle werd de weg omlaag ingezet richting de SMA lijn, swingteller in correctiestand en de RSI direct onder de dynamische OS lijn. Wat een berengeweld, maar de bulls lijken zich op tijd te vermannen.

Dynamische trendlijn
Deze week fungeert de gemiddelde lijn namelijk opnieuw als vangnet voor de bulls. Vorige week reeds een zwarte kleefcandle, deze week zo mogelijk een witte kleefcandle. Dit impliceert dat de 55SMA lijn wederom de reddingsboei voor de bull is. Wellicht met wat overshooting moet de berenaanval worden gestopt om vervolgens de bulls de gelegenheid te geven de uptrend nieuw leven in te blazen. De witte candle van deze week is hiertoe de eerste aanzet.

Niet alleen de SMA, ook de RSI doet een duit in het zakje van de overlevingsstrijd. De rode spanningslijn dreigt met een OS upcross, ofwel een kruising met de groene OS-lijn, om daarmee bodemvorming te bevestigen. Waar liggen nu de krijtstrepen op het veld?

Koopkansen
U ziet aan de vorm van de candles hoe heftig de strijd is. Turbulentie zal dan ook nog wel aanblijven met het afgerond 3000 niveau als inzet. Als het de bulls lukt om boven 3000 te blijven schommelen, dan wordt er gebodemd op de beste plek in het veld, te weten op de SMA lijn. Dat kan dan de opmaat zijn voor een nieuwe bullenparade richting de recente top en rode streep op krap 3400. Dat was een relatief hoge top, dus het plaatsen van een lagere top in de uptrend is thans een reëel scenario. Hou daar in het achterhoofd even rekening mee als er koopposities worden overwogen. En uiteraard is de SMA op 3000 van cruciaal belang. Koersvorming er onder impliceert immers een negatieve overgangsfase en alsnog een verzwakking van de bulls op het veld. Voor nu de spannende strijd volgen en bezien of de bulls daadwerkelijk zullen overleven.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van S&P500

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.