In de afgelopen weken hebben de bulls dappere herstelbewegingen laten zien, uitstekende rebounds, lucht voor trendbeleggers, hoopvolle vooruitzichten. Maar pas op, de kou is geenszins uit de lucht. Sterker nog, nu komt het er op aan. Nu dreigt er een hernieuwde forse daling, tenzij de bulls dit weten te pareren. Lees maar verder.

Rebound
Nog even ter herinnering, de forse klap naar de 2190 zone was de breakout beweging, ofwel de eerste stap in een mogelijke nieuwe dalende trendfase. Maar een trendomkeer gaat niet vanzelf. Eerst moet de trendbreuk worden gevalideerd en dat gebeurt met de pullback, ofwel een reactie terug naar de SMA lijn. Dit is de genoemde dappere herstelbeweging die nu dreigt op te drogen. Hiertoe kan ik vijf technische argumenten aandragen. Een zwarte candle, weerstand tegen de 3e Fibo lijn, topvorming nipt onder de SMA lijn, swingteller naar een -1 stand en een RSI die afketst tegen de 50-lijn.

Voer voor de beren
De genoemde technische bevindingen is lekker voer voor de beren. Zij worden hierbij ondersteund door de Down status op het Dashboard, althans op moment van schrijven is dat het geval. Dit impliceert dat formeel een dalende trendfase van start kan gaan. De beren kunnen het heft in handen nemen en een serie lagere toppen en bodems starten met thans 2935/2955 als weerstandzone en de Corona paniekbodem op 2191 als eerste steun. Best wel veel neerwaarts potentieel.

Hogere bodem?
Als de grafiek niet liegt dan zijn de vooruitzichten niet hoopvol. Enige troost kunnen trendbeleggers vinden in de gedachte dat er mogelijk een hogere bodem wordt geplaatst boven de genoemde paniekbodem. Gezien de extreme beweging naar de 2191 zone, een zwaar vallend mes, is het de vraag of dit nogmaals zal gebeuren. Een minder felle daling ligt charttechnisch voor de hand, hetgeen dan een hogere bodem oplevert. En dat behelst een verzwakking van de downtrend.

Erop of eronder
De strijd is heftig op de plek op de chart waar je dat mag verwachten. Nu moet blijken wie het heft in handen gaat nemen. De terugkeer van de beer op het veld ligt in termen van waarschijnlijkheid voor de hand, tenzij de bulls ons gaan verrassen met een breakout boven de 2935/2955 zone. Erop of eronder voor de bulls, dit is pas een spannende kantelpuntanalyse.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van de S&P500 index

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.