Een belangrijk element bij het duiden van de grafiek zijn de koerspatronen, waaronder het wereldberoemde Hoofd-Schouder patroon. Op de weekkaart van de S&P500 index is een dergelijk patroon als bodemformatie gaande, hetgeen uiteindelijk een indexstijging vanaf heden van maar liefst 20% impliceert. Lees maar verder.

Koerspatronen
Eerst even een stukje proza over het fenomeen koerspatroon. Een koerspatroon is een herkenbaar stukje koersverloop uit het verleden. Een herkenbare vorm van koersverloop met elk een eigen naam. Zo zijn er dubbele bodems, driehoeken, flag en pennants en nog veel meer zogenaamde omkeer- of continuatie patronen. Een belangrijke aanname binnen technische analyse land is het feit dat marktgedrag zich herhaalt. Dus als beleggers een patroon herkennen, weten ze min of meer het vervolg van de koersroute. Het begint al aardig op ‘voorspellen’ te lijken, niet waar? Al met al een aantrekkelijke subjectieve tool om in te zetten bij het duiden van de chart.

Hoofd-Schouder bodempatroon
Op de weekchart van de S&P500 index heb ik de contouren ingetekend van een zogenaamd Reversed Head & Shoulder patroon, de naam is wel te verklaren denk ik als je de lijnen van het patroon volgt. In dit geval is het een breed bodempatroon als voorbereiding op een trendomkeer. Het patroon is nog in de maak, de rechter schouder is onlangs geplaatst, nu zijn de bulls op weg naar de neklijn (een nek verbindt de twee schouders, grappig hé) rond 4000+. Om het patroon te completeren moet de neklijn opwaarts worden gebroken en na een retest van 4000+ als nieuwe steun kunnen de bulls opstomen naar de 4800 passage, het koersdoel van het H&S patroon, toevalligerwijs gelijk aan een top in december 2021. Toch een uiteindelijke rally van 20%. Nogmaals, de af te leggen route is afgeleid van alle Kop-Schouder plaatjes die we in het verleden hebben gezien en nu als zodanig herkennen en ons daar naar gedragen zoals we dat in het verleden ook hebben gedaan.

Coaching
Een heel verhaal om te illustreren dan 2023 goeie verwachtingen herbergt, als de spelers zich netjes aan de charttechnische spelregels houden. Gelukkig is ons huidig gedrag niet exact gelijk aan ons historisch gedrag, dus er zijn altijd afwijkingen haalbaar. Trenvolgende beleggers zien thans de rebound, bescheiden anticiperende koopposities zijn te overwegen. Boven de SMA lijn rond 4100 zijn er additionele koopkansen om verder van de 20% rally te kunnen profiteren. Mochten de bulls falen bij 4100, dan verpietert het beeld aanzienlijk, hou daar ook rekening mee.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.