Turbulentie op de aandelenvelden, vooral gevoed door spanningen en ontspanningen in de wereld om ons heen. Staan we aan de vooravond van een dalende trendfase, of is de huidige koersval slechts een vergissing van de markt? Menig indexveld toont een spannende overgangsfase, zo ook bij de S&P500. Laat ik de weekkaart voor u duiden.

Breakout beweging
Als ik het concept van marktclassificatie hanteer, ofwel het vaststellen van de marktfase waarin een koers zich bevindt, dan zie ik een negatieve overgangsfase. De candles van de afgelopen drie weken bevinden zich immers onder de SMA lijn met de swingteller in het rood. Afwisselend wit en zwart van kleur, dus de breakout beweging, zo noemen we deze stap van de markt, is niet bijster sterk.

Pullback
De swingteller staat al op -9 en de groene steunstreep op 4114+ lijkt de beer te stoppen. De RSI als spanningsmeter dreigt met een OS-UP cross, allemaal indicaties die aansturen op bodemvorming met aansluitend een opleving naar de SMA lijn op 4375. Deze opleving wordt de pullback genoemd en moet een eventuele trendomkeer valideren.

Spannende overgang
Wat een charttechnische kreten allemaal, voor de doorgewinterde technische analyse belegger geen probleem, voor beginnende beleggers wellicht wat wazig. Daarom in Jip en Janneke taal de volgende toelichting. Op dit moment dreigt een stijgende trendfase om te slaan in een dalende fase. Maar dat gaat niet zomaar, de overgangsfase kan enkele weken aanhouden. Een trendomkeer kan worden afgewend als binnenkort de index weer boven 4375 gaat bewegen.

Coaching
Voor trendbeleggers is het een spannende tijd. Als na de breakout de pullback succesvol verloopt en er wordt binnenkort getopt tegen de SMA op 4375, dan moeten zij sterk overwegen om koopposities op te ruimen. Er kan dan immers een dalende trendfase van start gaan. Boven 4375 daarentegen kunnen ze rustiger ademhalen en zelfs additionele koopposities overwegen, want dan kan worden vastgesteld dat de dip naar 4114 een vergissing van de markt is geweest. U ziet, 4375 is een cruciaal kantelpunt voor het verdere koersverloop.

Wilt u het vervolg van het koersverloop en de indicator condities en coachings volgen? Ga dan naar mijn website nicoprbakker.nl, daar worden dagelijks de charts ververst.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van besproken titel

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.