S&P500 bulls breken uit

Langzaam maar zeker verstevigen de bulls hun positive op de korte termijn speelvelden. Niet alleen in Europa, maar ook in de VS. Dit impliceert dat het wereldwijd nog steeds interessant is om koopposities in te nemen. Maar dan komt het aan op strak en gedisciplineerd managen van de positie, want de beren laten zich niet makkelijk wegjagen. Ook gaten links en rechts op het veld kunnen struikelblokken zijn voor actieve beleggers. Laat ik een en ander toelichten aan de hand van de breakout beweging op de dagkaart van de S&P500 index.

Einde kwakkelfase
Op de dagchart is duidelijk zichtbaar dat er begin augustus een kwakkelfase van start ging waarbinnen de index wispelturig heen en weer werd geslingerd tussen 2825 steun en 2940 weerstand. Een fase waarin actieve beleggers misselijk worden van het hoge achtbaangehalte. Anders gezegd, veel herrie, weinig wol. Maar daar kwam gisteren verandering in. Met een mooie gap werd de sprong gewaagd om boven de SMA lijn te komen. En dat is gelukt zo te zien. Witte candle, swingteller naar +5, de RSI boven de 50-lijn en mijn NBTrade Indicator al enige dagen in het groen. Grappig om te zien dat die Trade Indicator de uitbraak reeds ‘voorspelde’.

Tweede kans
Goed, alle indicatoren in een plusstand, de UP status op het Dashboard is valide, de bulls hebben vrij baan om op te stomen tot boven de 3000 punten, daar ligt pas de eerste rode streep. Maar moet je nu koopposities aangaan? De stieren breken toch uit? Er moet toch eerst een reactie komen? Er zijn diverse opties. Als je op basis van de Trade Indicator al posities had ingenomen, ben je spekkoper, dan profiteer je optimaal van de uitbraak. Zo niet, dan kun je overwegen een reactie af te wachten, ofwel een dip naar de gepasseerde SMA lijn om alsnog aankopen te doen. Ik noem dat de ‘tweede kans’ van de markt. Derde optie is met ogen dicht long posities openen en voorlopig niet meer kijken. Aan u de keuze wat te doen, succes!

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.