Als actieve belegger volgt u uiteraard een goed doordacht plan om tot aan- en verkoopbeslissingen te komen. U houdt zich aan de spelregels van uw plan, u probeert alles zo gedisciplineerd mogelijk te doen. Maar het subjectieve sausje mag niet ontbreken en dat kan wel eens tot lastige situaties leiden. Vooral als blijkt, in geval van koopposities, dat de stier een slippertje maakt op het veld. Dit kan dan aanleiding zijn om gesloten posities toch weer te openen. Ik geef vier voorbeelden ter illustratie.

Uitbraak uit trading range
U kent ongetwijfeld de configuratie van een trading range. Als u onder in de box aankopen hebt gedaan, dan wilt u boven in de box de winst verzilveren, vooral als er een zwarte candle verschijnt. Wat te doen als de bulls toch naar boven uitbreken? Juist, gewoon de gesloten positie heropenen en proberen mee te doen met de breakout beweging. Soms moet je hoog verkopen en hoger weer aankopen doen.

Vervelende berentik
Stel, er staat een mooie Setup uit aan de koopkant, niets aan de hand, wordt er plotsklaps een enorme berentik uitgedeeld met meteen daarna een herstel. Als de Turbo stop is geraakt heb je geen positie meer. Maar de Setup is nog intact. Een herkansing met een nieuwe Turbo met lagere stoploss ligt dan voor de hand.
Gewoon weer meedoen na een nutteloze berentik.

Foutje na de pullback
Stel, er is een trendomkeer gaande waarbij de pullback is afgerond, dus er zijn koopkansen. Laat daarna de stier toch nog onder de SMA zakken, een valse uitbraak, positie wordt gesloten. Als het de stieren daarna toch lukt om een uptrend te starten, krijg je een 2e kans.
Een tweede poging in een verse uptrend moet je niet links laten liggen.

Overdreven terugtest
Een variant op de vorige situatie is de brerakout uit een trading range, opgevolgd door een overdreven pullback waardoor de koers tijdelijk terugkeert in de range. Uitgestapt? Begrijpelijk. Doe toch maar weer mee als de stieren alsnog de range verlaten.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!