De candlestick is een prima weergave van koersverloop, waarbij trend en sentiment keurig in kaart gebracht worden. Dankzij de specifieke vorm krijg je ook een goed inzicht in beleggersgedrag, vooral als je het samenspel tussen body en spriet volgt

Wat is een candlestick?
Even voor de beginnende TA belegger. Een candlestick kent een body, die de afstand tussen openingskoers en slotkoers weergeeft. Bij een witte body (bulish) ligt de slotkoers hoger dan de openingskoers, bij een zwarte body (bearish) ligt de slotkoers lager dan de openingskoers. De sprieten (shadows) onder en/of boven de bodies weerspiegelen resp. de laagste en hoogste koers in de betreffende handelsperiode. De candlestick kent een aantal basisvormen en eigen koerspatronen, zoals afgebeeld in bijgaande afbeeldingen.

Het samenspel
Zo is daar de Marubozu candle, wit of zwart, waarbij stier of beer meteen bij opening er van door gaat om op het hoogste of laagste punt te eindigen. Geen sprietjes, geen tegenaanval, een one-way move, hetgeen de kracht van stier of beer illustreert.
Maar wat te denken van de Dragonfly Doji en de Hammer? Bij de Doji tonen de bulls enorm veel veerkracht. Als dit zich voordoet aan het einde van een downswing, dan is dat veelal de capitulatie van de beer. De stier neemt de regie over, de beren zijn verslagen. Het omgekeerde gebeurt bij de Gravestone Doji en de Hanging Man. U ziet, veelal exotische namen om aan te geven wat er gaande is op het speelveld.

Koerspatronen
De candlestick kent ook patronen die uit meerdere sticks bestaat, zoals de Engulfing patronen, Bullish of Bearish, ofwel de omarmingspatronen. Hierbij gaat het om het samenspel tussen de twee bodies, check de afbeeldingen maar.
Kortom, de candlesticks vertellen hun eigen verhaal, zij geven voeding aan het strategische en tactische spel wat actieve beleggers elke dag weer spelen.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!