Trouwe lezers en volgers weten dat ik de dynamische RSI in mijn marktlens heb staan om spanning en ontspanning te meten binnen de actuele marktfase. Deze RSI meet ook divergenties, ofwel tegenstrijdige top- of bodemvorming tussen koers en RSI. Divergenties kent u vast wel, maar kent u ook de RSI Reversals? Dit fenomeen komt niet zo vaak voor, maar is wel een extra stimulans voor beer en stier om hun koerspad te vervolgen. Een nadere toelichting is op zijn plaats.

Divergenties
Inbovenstaande afbeelding staan de RSI Divergenties en Reversals bij elkaar. Links op de afbeelding de Divergenties, negatief of positief. Voor de interpretatie van de divergenties is het van belang de pijlen bij de RSI te volgen. Zo zal een negatieve divergentie leiden tot lagere koersen, ook al zie je bij de koers nog een hogere top. Daarom is een divergentie een onderhuidse ontwrichting van het koersverloop. Dit geldt ook bij een positieve divergentie, dat uiteindelijk moet leiden tot hogere koersen. Letwel, een divergentie kan zich spreiden over meerdere toppen en bodems. En is extra krachtig als de RSI op OB- of OS-terrein staat.

Reversals
Bij een reversal zien we eveneens ‘tegenstrijdige’ pijlen. Nu is het van belang om de pijlen bij de koers te volgen voor een juiste interpretatie. Bij een negatieve reversal toont de koers al een lagere top, terwijl de RSI er nog een hogere top uitperst, hetgeen extra overspannenheid indiceert, vooral als de RSI op OB-terrein staat. Dit leidt veelal tot extra berendruk, hetgeen dan prima past in het koersverloop. Zie een negatieve reversal als een extra bevestiging van het actuele dalende koersverloop.
Zo ook bij een positieve reversal. De koers is al bezig met hogere bodemvorming, terwijl de RSI achterblijft en in feite nog een inhaalrace moet doen, een mooie stimulans voor de stier.

In onderstaande fbeelding  een recent voorbeeld van een negatieve divergentie op de weekchart van ASML. Goed zichtbaar is het effect van deze divergentie, namelijk een prelude voor een stevige correctie en zo mogelijk een trendbreuk.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!