Royal Dutch Shell midden op het veld.

De koers van Royal Dutch Shell reageerde de afgelopen dagen op de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Na een kleine gap omhoog is er inmiddels al weer sprake van enige afkoeling. We bekijken de weekgrafiek en werpen tevens een blik op BrentOil.

Correlatie
Er wordt vaak gewezen op de correlatie tussen RDS en olie. Uiteraard is die er, maar komt dat ook tot uiting in de koersontwikkeling? Op de chart zijn er regelmatig overeenkomsten, maar ook heel vaak niet. Dat wordt goed zichtbaar als u de grafieken op elkaar legt. Patronen op basis van enige correlatie vereisen derhalve altijd een aparte chart-studie om te kijken wanneer ze wel en niet werken. Wat dan duidelijk is, is dat RDS relatief gezien grotere koersstappen neemt dan BrentOil, hier weergegeven in de onderste groene grafiek. Daarnaast vereist RDS voor de Dashboard Belegger strategisch een iets andere aanpak dan onze klassieke uitvoering. Dat betekent dat een snellere exit, bijvoorbeeld bij zwarte candles of het gebruik van een trailingstop een geschiktere exit methode blijkt, dan het uitzitten van de swingteller. Al die punten kunnen we meenemen in de beoordeling van het technische plaatje.

Zijwaartse fase
De koers van RDS beweegt de afgelopen maanden in een meer zijwaartse fase nadat het patroon van hogere toppen en hogere bodems eind vorig jaar werd doorbroken. Tussen grofweg 23 en 29 bevindt zich een trading range waarbinnen aardige ritjes gemaakt kunnen worden. Op dit moment staat de koers midden op het veld rond de SMA die inmiddels vlak staat en daarmee de zijwaartse fase bevestigd. De indicatoren geven de Support conditie goed weer ter bevestiging van de opleving vanaf het tussenliggende steunniveau op 24,52. Nu er echter een zwarte candle in de maak is, lijkt de rebound wat op te drogen. Reboundspelers met Turbo Long posities kunnen derhalve overwegen wat winsten veilig te stellen. Een trailingstop is uiteraard ook geschikt indien de bulls toch besluiten de bovenkant van de range op te zoeken. Bij meer zwarte candles ligt er dus een afdaling richting de steunzone rond 23 op de loer, en wordt tevens een lagere top gevormd waarmee tevens een waarschuwing wordt afgegeven voor een negatieve overgangsfase. Voor nu bezien hoe de strijd rond de SMA uitpakt.

 

Heeft u tussentijds vragen over de koersvorming? Via Twitter @TheDailyTurbo informeren wij u graag en houden u verder op de hoogte.

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.