“Rente zal niet stijgen…”

We komen een beetje bij van alle ellende waarmee we worden geconfronteerd en we gaan ons realiseren wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn op uiteenlopende terreinen, waaronder het economisch-financieel terrein. De rente is hierbij één van de factoren, maar daar heb ik technisch gezien goed nieuws over. Als de charts ons niet bedriegen, zal de rente voorlopig niet stijgen. Deze boodschap zit verpakt in de weekchart van de Euro Bund Future, de grafiek zal ik nader duiden.

Superlange uptrend
Als ik de weekchart van deze Future bekijk, dan valt direct op hoelang er al sprake is van een stijgende trendfase. Geloof het of niet, maar vanaf 2008, dus na de beruchte crisis, is er sprake van een stijgende trendfase, herkenbaar aan het proces van hogere toppen en hogere bodems boven een oplopende 55 SMA lijn, mijn betrouwbare sleepkabel. Er waren her en der wat spannende momenten toen de bulls onder de lijn dreigden te zakken, maar steeds met de nodige inspanningen wisten zij te overleven en de trend te vervolgen. Het kost dus kennelijk heel veel moeite om de trend te breken en te keren. Dat zal vast wel iets met monetaire politiek te maken hebben, maar daar bemoei ik mij niet mee. Ik stel slechts vast dat er al 12 jaar lang sprake is van een stijgende Euro Bund Future en dus een dalende lange rente in Nederland.

170-167 steunzone
Als ik vervolgens inzoom op het meest recente koersverloop, dan valt op dat diezelfde SMA lijn samen met de 167+ groene steunstreep van mijn kantelpuntenalgoritme een 170-167 steunzone aanreikt als vangnet voor de bulls. Kortstondige correcties worden daar keurig opgevangen, zeker ook gevoed door de RSI als spanningsmeter en mijn swingteller als stappenteller. Vooral die twee indicatoren indiceren thans een nieuwe impuls in de uptrend, waarbij 170 als springplank fungeert voor een nieuwe rally.

UP status
De candle van deze week staat op de SMA lijn en kleurt vooralsnog wit, de swingteller start een nieuwe upswing en de RSI veert op vanaf de 50-lijn, een ideale mix voor bodemvorming en de start van een nieuwe UP status op het Dashboard, ofwel een nieuwe stijging in de uptrend. De ideale plek op de chart om te bodemen, waardoor er voor traders onder u een perfecte Risk Reward Ratio verschijnt, want een rally van 170 (stop) naar krap 180 (koersdoel) ligt in het verschiet. En dat impliceert de omgekeerde weg voor de rente, dus een vervolg van de dalende trend. Doe uw voordeel er mee!

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van Bundfuture

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.