Inflatie, ECB, FED, rente, het zijn deze items vandaag de dag die beleggers bezig houden. Enerzijds zijn het stoorzenders, anderzijds kunnen het aanjagers zijn voor mooie koersbewegingen. Wat mogen we komend jaar verwachten van de rente?  Om hier antwoord op te kunnen geven, raadplegen we de maandchart van de Euro Bund future, die aangeeft dat de rente komend jaar kan zakken. Lees maar verder.

Flinke afstraffing
In februari dit jaar ging het helemaal mis met het koersverloop van de Euro Bund future. Dat wil zeggen, er kwam abrupt een einde aan een jarenlange positieve trendfase. U weet, een positief verloop van de Euro Bund future impliceert een dalend verloop van de rente. In februari draaide dus het sentiment op het rente front, een forse stijging. Terug naar de Bund grafiek, waar een vrije val zichtbaar is van 170 naar 135 met als gevolg een extreme afwijking van de SMA lijn. Het gat tussen koers en SMA is nog nooit zo groot geweest. Dit vraagt om een reactie, ofwel rebound.

Eerst een rebound
Zo te zien keert de rust enigszins terug rond de 140-135 zone. De RSI als spanningsmeter stuurt aan op bodemvorming als opmaat voor een rebound richting de Fibo grid rond 150 tot 160. De afstand met de SMA lijn kan en moet hierdoor worden verkleind, de negatieve overspannenheid moet worden weggepoetst om daarna zo mogelijk de dalende trend te vervolgen. Dus van 135 naar 160, dat is het ruime scenario, ofwel de verwachting voor de komende maanden.

Tijdelijke rente daling
Als de Bund het verwachte koersverloop laat zien, zal dat impliceren dat de lange rente in Nederland een tijdelijke daling zal ondergaan. Geen trendomkeer, maar een lichte daling na de recente en toch wel explosieve stijging. Even wat opluchting, niets meer en niets minder.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.