Binnen een dalende trend kan het gebeuren dat een koers extreem omlaag wordt gedrukt, waardoor er sprake is van zeer overdreven negatieve overspannenheid. Dit roept veelal een reactie op in het stierenkamp, waarna een dappere en veelal felle rebound volgt. Deze Katapult Setup is dan ook bestemd voor koopjesjagers die tegen de trend in durven te handelen.

Setup
De inleiding voor een Rebound zie je veelal aan een aantal lange zwarte candles op rij, inclusief gaten tussen de bodies, laten we dit een vrije koersval noemen.  Er zijn drie indicaties die aangeven dat de val wordt gestopt en dat een Rebound aanstaande is. Deze indicaties vormen de Setup, te weten een MRI candle, een witte opvolgende candle als Bullish Engulfing patroon en een OS Upcross in de RSI. Dit is op zich een ijzersterk trio en dus een waardevolle Setup.

Trigger
Maar gaat het de versufte bulls lukken om direct op te stomen, of hebben ze een extra aanloopje nodig? Het is dan ook wachten op een eerstvolgende witte candle, liefst in combinatie met de swingteller op +1. Dat is het startschot voor de rebound transactie.

Stoploss
De stoploss wordt in eerste instantie geplaatst op de Low van het Bullish Engulfing patroon om toch wat ruimte te houden onder in het veld. Als de bulls er vervolgens van door gaan, wordt de stoploss omhoog getraild. Daar zijn diverse methoden voor, een goed werkende stoploss is bijvoorbeeld de LowestLow van de afgelopen drie perioden.

Target
Een rebound is een opleving in een dalende trend, dus zou je als target de gemiddelde lijn ofwel de SMA lijn kunnen noteren, dat is immers de doelstelling van de bulls. Bij de SMA lijn is de kans het grootst dat de rebound opdroogt, dus daar kun je overwegen de winst te verzilveren.
Dat daarna zo mogelijk de koers boven de SMA breekt, doet geen afbreuk aan deze Katapult Setup.

Handelsplannen

Een verzameling praktische handelsplannen met elk hun eigen herkenbare naam.
Elk handelsplan kent een Setup, een Trigger, een Stoploss en Profit Stop.
In de betreffende toelichting wordt uitvoerig uitgelegd hoe het handelsplan werkt en voor wie het bestemd is.
Alle handelsplannen of Scenario’s zijn charttechnisch en/of Dashboard technisch gerelateerd.
Uiteraard kent elk handelsplan een acceptabele Risk Reward Ratio.