RDSHELL spannend steunscenario

Het regent cijfers op het Damrak, waar ik als technische analist niets mee doe, dat weet u. Wat ik wel interessant vind is het feit hoe het collectief de cijfers interpreteert en absorbeert. Dan blijkt maar al te vaak dat er wordt gereageerd in de richting die de grafiek indiceert. Dit was ook recent het geval met RDSHELL. De weekchart van deze reus herbergt een spannend steunscenario, interessant voor de actieve belegger. Ik zal het scenario voor u duiden.

Weinig trend
Een charttechnische analyse begint altijd met het vaststellen van de richting en kracht van de trend. Welnu, op de weekgrafiek van de Koninklijke is geen trend waarneembaar. Ik zie geen proces van hogere toppen en hogere bodems, of andersom. Ik zie daarentegen een trading range, ofwel bandbreedte waartussen de koers heen en weer wordt gezwiept. Dan heb ik het over de 23+ bodemlijn en 28,45 toplijn, twee krijtstrepen die ook worden herkend door mijn geautomatiseerde steun- en weerstand mechanisme. Een trading range kenmerkt zich door gelijke toppen en gelijke bodems, sommige analisten noemen dit een horizontale trend, maar die bestaat niet. Een trend is dalend of stijgend, een trend toont richting. Het gebrek aan trendmatigheid wordt overigens keurig geïllustreerd door het vlakke verloop van de gemiddelde lijn. Voldoende theorie, terug naar de werkelijkheid, hoe nu verder?

Steunscenario
Als de massa de contouren van de trading range intact wil laten dan moet er nu worden gebodemd als opmaat voor een rally naar 28+. Er zijn al bodemstampers actief, getuige de tweede witte candle die in de maak is. Als we bedenken dat marktgedrag zich herhaalt, dan is het logisch te veronderstellen dat er inderdaad voorbereidingen worden getroffen om weer op te stomen naar de bovenkant van de trading range. De RSI als spanningsmeter bevestigt bodemvorming door een upcross te laten zien met de dynamische oversold lijn.

Scenario analyse
Bovenstaande bevindingen leveren het volgende scenario op. Zolang de koers boven 23+ beweegt, liefst met witte candles, is een opleving naar 28,50 zeer aannemelijk, met mogelijk bij 26+ als middenlijn van de trading range enige aarzelingen. Een scenario kent ook een minst waarschijnlijke kant, dus bij overtuigende koersvorming onder 23 dreigen de beren hard toe te slaan. De bandbreedte kan dan omlaag worden gespiegeld, hetgeen een koersdoel van 17,50 impliceert. Gelukkig houden we vast aan het meest waarschijnlijke scenario.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van RDSHELL

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.