Rangen en standen na vier jaar Trumpulentie

Of het de komende weken nou cijfers, corona of de verkiezingen zijn, allemaal kunnen ze voor turbulentie zorgen. Dat mag eigenlijk sowieso geen verrassing zijn en een gewaarschuwd belegger telt dan ook voor twee. Het fundamentele hoe en waarom van eventuele turbulentie is dan ook niet zo spannend evenmin dat er voorspellingen op te maken zijn. De verkiezingsstrijd nodigt deze week echter wel uit om eens naar de winnaars en verliezers van de afgelopen vier jaar te kijken en de eventuele tips die daar aan verbonden zijn.

Outperfomance

Laten we eens kijken naar de verschillen tussen de AEX en de S&P500 en de sterkste partijen binnen de AEX van de afgelopen vier jaar. Oktober 2016 neem ik daarbij als ijkpunt. Als we de S&P500 ‘droog’ vergelijken met de AEX dan komt de S&P met bijna 60% stijging tegenover de AEX met krap 21% als winnaar uit de bus. Met een eventuele valuta correctie daar overheen, blijft daar nog altijd een 48% voor de S&P van over. Daarbij is de AEX met recht de Calimero van de twee. Binnen de AEX zijn Unibail -77%, ABN -55%, RDS -42%, ING -37% en Arcelor -32% de grootste verliezers. IMCD met +156%, ASMi +267%, ASML +247%, DSM +158% en JustEatTakeaway 359% de grootste winnaars. Leuk die cijfers, maar wat vooral handig is, is dat deze aandelen in de afgelopen vier jaar daarbij vanaf enig moment duidelijke out- of underperformance registreerden ten opzichte van hun benchmark index of sector waarmee een handige selectie kan worden gemaakt en een instapsignaal wordt gegeven.

 Coaching
Voor uw beleggingen is het dus raadzaam rekening te houden met turbulentie door events zoals verkiezingen en vooraf goed op de kaart te kijken waar mogelijk volume ligt. Om daarnaast te kunnen profiteren van de grootste winnaars kan het raadzaam zijn wekelijks of maandelijks de relatieve sterkte te meten binnen een sector of index en daarnaast middels het Dashboard te kijken of het betreffende aandeel al in een opwaartse beweging noteert. Op die manier verbetert u het fundament onder uw keuzes om zo lang mogelijk met de winnaars mee te liften.

En hoe staat het nu met de S&P? Welnu, binnen de uptrend lijkt enige correctie aanstaande met als vangnet de zone rond 3.200 en 3.000 punten. Bij witte candles kan de uptrend weer een vervolg krijgen richting 3.600 punten. Onder 3.000 ligt een forse afdaling op de loer. Voor nu bezien hoe de markt de komende weken reageert.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van deze fondsen

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.