Veel fondsen verbazen ons wellicht over hun koersverloop, wel of niet terecht, het gebeurt en daar kun je als actieve belegger van profiteren. Mijn motto luidt dan ook steevast “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van”. Zo ook het koersverloop op de weekkaart van PostNL, waar de bulls aardig op ramkoers liggen om zowaar een nieuwe middellange termijn uptrend te starten. Ik zal de chart voor u duiden.

Dalende trend
We moeten terug naar februari 2018, de koers noteerde toen rond 3,20, toen de koers de gemiddelde lijn neerwaarts kruiste. Er volgde in eerste instantie een daling tot 2,40, gelijk aan een jarenlange steunlijn van een brede trading range, maar daarna ging het rap berg afwaarts. Er volgde een serie lagere toppen en lagere bodems onder een neerwaarts krullende gemiddelde lijn, duidelijke kenmerken van een dalende trendfase. Onlangs werd een dieptepunt bereikt op 0,93, waarna een dapper herstel volgde. Maar de trend blijft neerwaarts, tenzij het lukt om de SMA lijn op 1,63 significant opwaarts te passeren. Voor trendbeleggers is 1,63 dus het cruciale kantelpunt. Op moment van schrijven wordt er flinke druk gezet op de sleepkabel. Het Bullish Engulfing patroon is een lekker windje in de rug van de bulls.

Countertrend speler
Als je als trendbelegger wilt profiteren van de redelijk forse swings op het veld, dan zul je als countertrend speler aan de gang moeten. Je bent een rebounder als je tegen de trend in handelt en probeert te profiteren van oplevingen. Zo is er vanaf het genoemde dieptepunt op 0,93 een herstel gaande die nu dus de SMA op 1,63 passeert, tevens de 3e Fibo retracement. De rebound zou dus naadloos over kunnen gaan in een rebound, waardoor countertrend spelers hun posities mogelijk kunnen uitbreiden.

Trendspelers
Voor de rasechte trendspeler verbetert het technische beeld aanzienlijk als het gaat lukken om de breakout beweging uit te bouwen. In het verleden hebben de bulls wel eens gefaald, dus hou even de vinger aan de pols. Mochten de bulls zich goed vermannen dan is op korte termijn een koersdoel van 2+ haalbaar. Daarna mogelijk een serie hogere toppen en hogere bodems richting 3+ en hoger. Tot slot de opmerking dat onder 1,60 de klad er weer inkomt.
Al met al een wellicht verbazend maar ook zeker spannend koersverloop. Geniet er van!

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van PostNL

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.