Het gebeurt wel eens dat nieuwsfeiten rond een specifiek fonds voor onrust, nervositeit en turbulentie zorgen in het koersverloop. Beleggers weten niet hoe een en ander te absorberen, kopers en verkopers vallen over elkaar, chaos is het gevolg. Dan komt het er op aan te vertrouwen op de grafiek met zijn indicatoren. Zo is dat thans het geval bij Philips, waar de bulls een dappere overlevingsstrijd voeren. Ik zal de weekchart voor u duiden.

Rommelige trend
De weekgrafiek laat zien dat er in het algemeen sprake is van een rommelige trendfase. Af en toe rare uitschieters omhoog en omlaag, geen glad proces van hogere toppen en hogere bodems. Geen schoonheidsprijs wat betreft trendmatigheid, maar wel een positieve ondertoon. Onlangs getopt op 50+, nu bodemvorming verwacht rond 44+, dat zijn de twee kantelpunten in het veld.

Bodemstrijd
Niet alleen de groene steunzone rond 44+, ook de gemiddelde lijn doet mee in de dappere bodemstrijd. Deze week een enorme sprietencandle met op moment van schrijven nog een zwarte body nipt boven de SMA lijn, die als dynamische trendlijn de bulls in de race probeert te houden. De swingteller springt op -1, dus formeel is er sprake van een correctiestand op het Dashboard. Maar de berentikken worden vooralsnog goed opgevangen, dus bodemvorming lijkt al rap aanstaande.

Coaching
Koopjesjagers gebruiken de dappere opvering om alvast wat koopposities in te nemen. Trendbeleggers wachten zo mogelijk op meer indicaties van bodemvorming op de plek waar je dat het liefste ziet, zij willen wellicht niet teveel anticiperen. Hoe het ook zij, de chart ligt er uitermate spannend en uitdagend bij. Gaan de bulls overleven en kunnen zij een trendbreuk afwenden? De chart herbergt het antwoord.

BNP Paribas Turbo's en Boosters van PHILIPS

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.