Philips in de verkoop

“Zijn er nog wel echte Nederlandse aandelen?”, vroeg iemand mij laatst. We gingen het rijtje af met de conclusie dat er nog weinig oud Hollands glorie op de beurs noteert. Er is veelal sprake van een stevige versnippering. Ook Philips passeerde daarbij in het rijtje. Een aandeel dat momenteel sterk onder druk staat. De lange termijn uptrend is zo goed als gesneuveld waarbij de stieren naar de slachtbank zijn geleid met een afdaling van 50+ naar 30+ als gevolg. Maar wellicht breken binnenkort betere tijden aan. Is er misschien al weer een bodem in zicht met koopkansen als gevolg?

Verdubbelen en halveren
Vanaf de meerjarige bodem op 8,90 wist Philips de afgelopen 10 jaar een prima klim te maken. Daarbij is er sprake van grote koersswings, goed zichtbaar op de maandgrafiek. Daarbij valt uiteraard de covid-correctie op met de grote spike in maart 2020, maar ook het rappe herstel vanaf de bodem op krap 26 met uiteindelijk een top op 50+. Sindsdien is het echter weer ‘zeuren’ met het aandeel. De koers zakte terug naar de SMA zone waar een bodem werd geplaatst, maar helaas vond die onvoldoende medestanders voor een vervolg van de uptrend. De koers topte net onder de weekly SMA en inmiddels zakt het aandeel verder waarbij het nu op 30+ noteert. De oude meerjarige bodems tussen 25 en 27 komen in het zicht. Kan er wellicht daar wat stabilisatie plaatsvinden?

Coaching
Om te vissen naar koersbodems is veelal onverstandig. Het is veelal toch wel prettig als er in ieder geval wat stabilisatie zichtbaar is, dat hoeft niet op de maand- of weekgrafiek, maar toch wel op de dagkaart. En ook dat blijkt nog veelal te vroeg. De overweging is voor nu dus simpel. De afdaling kan gevolgd worden en bij signalen van bodemvorming en bijvoorbeeld een ‘Exit Short’ signaal op het Dashboard wordt het mogelijk tijd voor bescheiden offensieve koopposities. Daarbij heeft een herstel vooralsnog ruimte tot grofweg 36. Al met al op dit moment dus een wat somber plaatje voor Philips. Geduldig afwachten dus.

Heeft u tussentijds vragen over de koersvorming van dit fonds? Via Twitter @TheDailyTurbo informeren wij u graag en houden u verder op de hoogte.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van dit fonds

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.