Temperatuur Meters
Het ziet er allemaal best wel zonnig uit op het Damrak, de bulls zijn goed gemutst, het lukt hen om koersen naar hogere niveaus te stuwen. Er is links en rechts zelfs al sprake van oververhitting, hetgeen tot sterke correcties aanleiding kan zijn. Maar hoe meten wij als TA coach de oververhitting? In ons Dashboard hebben we daartoe twee tools, de RSI als spanningsmeter en de MRI candle, ofwel de Mean Reversion Indicatie candle. Gaarne een nadere toelichting.

RSI spanningsmeter
Als vaste indicator in mijn Dashboard staat de RSI als dynamische spanningsmeter. De rode lijn, samen met de zogenaamde OBOS banden, herbergen vele conditie metingen en signalen. Ik volsta hier met de OB en OS readings, want die melden immers overspannenheid in het veld. Als de rode RSI lijn de blauwe OB lijn passeert gaat een OB ofwel Overbought conditie in. Dat wil zeggen dat de koers relatief gezien te hoog staat. En een te hoge koers zal aanleiding zijn voor topvorming met aansluitend een correctie, ofwel afkoeling. Maar wanneer reageer je als belegger op de aanstaande afkoeling? Wacht daartoe op een zogenaamde OB Downcross van de RSI met de OB-lijn. Dan gaat normaal gesproken de correctie van start. In afbeelding 1 staat een voorbeeld van een OB situatie op de dagkaart van Zilver. Omgekeerd geldt dit voor een OS situatie onder in het veld.

MRI candle
Een andere manier om oververhitting waar te nemen is met de oranje MRI candle, ofwel Mean Reversion Indicatie, vrij vertaald de terug-naar-het-gemiddelde candle. Deze candle komt in beeld als de afstand met de gemiddelde lijn, de 55 SMA lijn, te groot is. De afstand wordt gemeten en uitgedrukt in Standaard Deviatie (STD) waarden, conform de Kromme van Gaus, ofwel de Normaalverdeling. Als de afstand tussen koers en SMA lijn groter is dan +2 of -2 STD , dan groeit de kans dat de koers terug zal kruipen naar zijn gemiddelde, de candle kleurt dan oranje. Dit wil niet zeggen dat er direct een tegen-beweging wordt ingezet, er kunnen meerdere oranje candles verschijnen, maar daardoor komt het moment van een sentimentdraai wel dichterbij. In afbeelding 2 een recent voorbeeld op de daggrafiek van Galapagos.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!