Bent u tevreden met uw beleggingsresultaten in 2021? Heeft u het gevoel dat het beter had gekund? Bent u van mening dat een strakkere discipline tot betere resultaten had kunnen leiden? Wilt u het in 2022 beter gaan doen? Dan heb ik goed nieuws voor u, want de nieuwe DBS indicator kan u helpen veel gedisciplineerder te handelen en te beleggen. De opdracht voor 2022 luidt dan ook om DBS discipline te handhaven. Hoe doet u dat?

Conditie metingen
De DBS geeft met zijn gekleurde staafjes aan welke koersconditie valide is. Groen staat voor UP, dus als u een serie groene staafjes ziet, dan weet u dat de ondertoon positief is en dat het slim is om naar koopmomenten te zoeken. Koopkansen bij een groene DBS, dus niet short gaan.
Blauw staat voor Down, dus zoeken naar short kansen. Nee, niet long gaan om te anticiperen op een rebound.
De goudgele staafjes duiden op een correctiefase of een reboundfase. Dit zijn de ‘gevaarlijkste’ momenten om te anticiperen, vooral als bodemvorming in een uptrend of topvorming in een downtrend zich voordoet.
Ook is het van belang in te zien dat bij een snelle kleurwisseling van de DBS staafjes de markt nerveus en wispelturig is en dat het dan raadzaam is om wat afstand te nemen en te wachten op meer duidelijkheid. Kortom, het verloop van de DBS geeft aan hoe het is gesteld met de ondertoon op het speelveld. Daar naar handelen is de eerste discipline opdracht.

Coaching aanbeveling
De tweede opdracht luidt om daadwerkelijk tot actie over te gaan als er een coaching stip verschijnt. Dus EL bij een groene stip, ES bij een blauwe stip etc. Een oranje rebound stip mag aanleiding zijn om wel wat te anticiperen op een opleving in de downtrend. De stippen geven dus voeding aan nieuwe posities of het neutraliseren er van. Laat de stip leidend zijn, niet uw onderhuidse anticiperende driften om de markt voor te willen zijn. Wij zullen u hierbij uiteraard coachen in 2022, ook voor ons een mooie opdracht. Uiteraard wensen wij u veel succes met uw beleggingen in het nieuwe beleggingsjaar!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!