Op naar de top met DSM

Regelmatig krijgen wij het verzoek of we nog Turbo Shortkansen zien, maar bij DSM valt het eerlijk gezegd nog mee. Een Turbo Short lijkt als je de grafiek bekijkt dan ook niet de oplossing voor langdurig rendement. Wellicht dat menig offensieve speler de correcties wel mee durft te pakken voor een kort ritje. Hoe dan ook, vandaag een technische blik op één van de best presterende aandelen van de afgelopen tijd, Dutch State Mines, beter bekend als DSM.

Buy and Hold
Als je naar de grafiek kijkt van DSM en je zoomt een beetje uit, dan kom je al snel tot de conclusie dat een bezit van DSM in een portefeuille de afgelopen 25 jaar in ieder geval enorm zinvol is geweest. Dit zijn technisch gezien immers de grafieken die je graag wilt zien. Goed, er zijn ook tijden dat het aandeel meer zijwaarts beweegt of flinke terugval ondergaat, maar per saldo heeft voor DSM een Buy and Hold strategie prima gewerkt. Daarbij valt op dat er niet altijd sprake is geweest van outperformance ten opzichte van de sector, zoals in de onderste grafiek wordt weergegeven. De echte vlucht is pas begonnen in 2017. Een risico is dat de volatiliteit ook lijkt toegenomen. Niet zozeer in relatieve zin, maar de fellere diepere correcties komen vaker voor. Daar moet je maar tegen kunnen als je een ‘hold’ strategie voert en voor velen vraagt het ook enorme moed om in te stappen na een diepe val, zeker als het sentiment in de algehele markt onrustig is.

Coaching
De uptrend is valide dat mag duidelijk zijn. De indicatoren bevestigen het opwaartse momentum en het aandeel laat een betere performance zien dan de sector, een uitblinker dus. Gezien de sterke opmars neemt automatisch de kans op topvorming wat toe. Daar is nu echter geen zicht op, maar een forse correctie is toegestaan en past in het plaatje. Een trailingstop kan overwogen worden als u een daling voor wilt zijn. Pas bij een omkeer van het langdurige patroon van hogere toppen en hogere bodems is het wellicht verstandig om naar de zijlijn te stappen. Al met al, charttechnisch een prima aandeel om te overwegen voor de lange termijn waarbij zich tussentijds voldoende koopmomenten voordoen. (WdB)

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van DSM

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.