Weet u wat de ultieme droom is van een speculant? Dat de oorspronkelijke aankoopkoers nog een keer op het scherm verschijnt. U begrijpt het, de verlies-latende transactie had al lang gesloten moeten zijn, dan maar hopen op enige genade van de markt.
Toch zijn er situaties denkbaar dat een minder speculatief ingestelde, maar wel dynamisch actieve belegger een verliespositie nog even laat staan. Dan wordt het een op-goed-geluk transactie. Wanneer is dat toegestaan?

Plan van aanpak
Ik vertel geen nieuws dat actief beleggen best wel een arbeidsintensieve aangelegenheid is, zelfs als je puur en alleen (chart-) technisch belegt. Uiteraard is er een handelsplan, ofwel een plan van aanpak om tot een transactie te komen. Daar zijn boekenkasten vol over geschreven. Ik beperk mij tot de opmerking dat een handelsplan mag bestaan uit enkele objectieve trend- en sentiment metingen, aangevuld met een subjectief charttechnisch sausje. Dit impliceert dat je dagelijks de metingen moet laten uitvoeren, wij doen dat voor u met onze Dashboard Beleggen Methodiek en dan specifiek de DBS indicator. Daar voegen we chart elementen aan toe om het scenario te completeren. In dit laatste schuilt het gevaar van een op-goed-geluk transactie.

Hopen op betere tijden
Stel er staat een long positie uit met duidelijk gedefinieerde Risk Reward grenzen. Maar dan gebeurt er plotsklaps iets in de markt, waardoor in één klap de koers flink onderuit gaat. Met veel gevoel voor dramatiek slaat de beer toe, waardoor er direct sprake is van zwaar overdreven sentiment onder in het veld. Een veel te zware afstraffing, veelal geduid door onze oranje MRI candle in combinatie met een diepe OS reading op de RSI. Dit moet tot een reactie uit het stierenkamp leiden, teneinde de overspannenheid weg te poetsen. Je neemt dan de beslissing om daar even op te wachten, ‘fingers crossed’ dus.

Een voorbeeld van een op-goed-geluk transactie is de setup op de weekchart van NN Group, hierboven afgebeeld.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!