Als wij een scenario willen optuigen, al dan niet gekoppeld aan een Turbo Tijd Setup, dan raadplegen we in eerste instantie onze Dashboard indicatoren. Zij meten de conditie van de koersbeweging en koppelen dit zo mogelijk aan een coaching aanbeveling. Maar het scenario en de aanbeveling is pas compleet als ons TA sausje er over gaat. Regelmatig wordt gevraagd wat de receptuur is van onze saus. Hoog tijd om dit uit de doeken te doen.

Wellicht het belangrijkste ingrediënt van onze saus is de beoordeling van de trendmatigheid. Ons Dashboard kan wel een UP status afgeven, omdat de candles in een positieve swing boven de SMA bewegen, maar hoe is het feitelijk gesteld met het proces van hogere toppen en hogere bodems, of andersom? Hoe glooiend ziet het landschap er uit?
Aansluitend kijken we waar de kantelpunten liggen, ofwel de steun- en weerstandstrepen, want die bepalen mede het opwaarts en neerwaarts potentieel binnen het scenario.
Veelal voegen we Fibonacci retracementlijnen toe, u weet wel, de 38,2%, 50% en 61,8% stippellijnen die min of meer natuurlijke rustpunten indiceren. Geeft ook weer inzicht in de potentie van een toekomstige koersbeweging en toekomstige toppen en bodems.
Niet alleen ons steun- en weerstandmechanisme is van belang, ook de klassieke trendlijnen en trendkanaallijnen kunnen we inzetten om een nog beter charttechnisch beeld van het landschap te krijgen.
Tel daar bij op de diverse koerspatronen die we kunnen tegenkomen en het plaatje is redelijk compleet.
Een belangrijk element in onze saus is de afstand tussen koers en SMA lijn. Je kunt waarnemen wanneer deze te groot is in vergelijking met historisch koersverloop. De kans groeit dan ook dat het sentiment zal keren, de koers zal terugkeren richting de gemiddelde lijn.
Last but not least de beoordeling van de Risk Reward Ratio bij een mogelijke Turbo Tijd Setup. Het winstpotentieel moet daarbij zeker 1,5 tot 2 keer groter zijn dan het verliespotentieel.
Er zijn vast nog wel meer ingrediënten te bedenken, maar onze receptuur voldoet prima!

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!