Op de aandelenvelden overheerst positief sentiment, de bulls hebben de touwtjes in handen, maar toch zie ik her en der corrigerende berentikken, waardoor de bulls enige grip verliezen. Helemaal niet erg een adempauze, een extra aanloop, als zij maar op tijd terugkeren in de arena. Een dergelijke situatie doet zich voor op de dagkaart van de Nikkei index. Een mooie kans voor countertrend spelers om short posities te overwegen.

Sterke uitbraak
Tot eind oktober dit jaar kwakkelde de koers in een uitermate lauw proces van hogere toppen en hogere bodems. Tergend langzaam kozen de bulls de weg omhoog, maar pas in deze maand kwamen ze goed van hun plek, nadat er even sprake was van een glijpartij naar 22.950 afgerond. Begeleid door swingteller en swingtrader reikten de bulls tot maar liefst ruim 26.000, een geweldige prestatie. Maar daarna werd het tijd voor wat afkoeling. Ingeluid door een Evening Star toppatroon werd de correctie ingezet.

Dipfase
Na het toppatroon volgden lagere candles inclusief gaps tussen de bodies met op de meest recente candle een -1 stand op de swingteller. De swingtrader staat al in het blauw sinds de genoemde top. Wat een voorspellend karakter heeft die swingtrader, leuk om te zien. Ik heb de Fibo grid ingetekend om te indiceren dat de dip kan aanhouden tot niveaus rond 24.870 tot 24.135. Daar bodemen zal de trend valideren en de bulls aansporen de trend nieuw leven in te blazen.

Coaching
Korte termijn swingtraders zien hun kansen aan de short kant van de markt zolang de koers onder 26.000+ noteert. Zwarte candles zijn gewenst, een doortellende rode swingteller en een blauwe swingtrader completeren het bearish gestemde plaatje. Letwel, de verwachte daling is een correctie in de uptrend. Hou daar bij de exit strategie rekening mee.

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van de NIKKEI

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.