Hoe navigeert u door de huidige storm? Ik heb daartoe een pollvraag uitgezet waar als volgt is op gereageerd: 14% is bij het begin van de storm direct uitgestapt, 45% blijft gewoon zitten, 28% ziet juist koopmomenten en 13% doet niets, want er is bescherming in de portefeuille. Bijna de helft blijft dus zitten en moet ervaren hoe het is om door de markt ‘geschoren’ te worden. Tijdens het stilzitten spelen mogelijk de volgende vragen door het hoofd, wellicht als laatste strohalm, of toch als beleggerswijsheid?

Ik moet toch niet achter de beer aan rennen?
Hoe erg gaat het worden, ik zie wel erg veel rood?
Zal ik de schermen uitzetten en voorlopig niet meer kijken?
Is er al sprake van overshooting?
Ga ik bijkopen om daarmee de gemiddelde aankoopkoers te verlagen?
De scherpe koersval biedt toch juist instapkansen op langere termijn?
De weekchart is nog OK, dan mag ik toch blijven zitten?
Is de oorspronkelijke Setup nog valide?
Worden mijn posities ‘hoop’ trades?
Worden mijn korte termijn beleggingen lange termijn ‘meeslepers’?
Als ik nu uitstap, is dat vast op het laagste punt van de markt?
Ervaar ik het als verlamd konijn dat in het grote licht van de auto kijkt?
Wanneer verschijnt het Engeltje als eerste witte candle?
Wordt het nu een ‘alles of niets’ spelletje?
De markt overdrijft toch altijd?

Als TA coach ben ik van mening dat bij een plotseling opkomende storm, of die nu positief of negatief is, het verstandig is om aan de zijlijn te wachten tot dat de rust terugkeert om dan te bezien hoe het is gesteld met de technische conditie. Ben ik door de storm alsnog uitgestopt? Moet ik alsnog uitstappen na een berenstorm? Zijn er nu rebound kansen? Zijn er koopkansen na een stierenstorm?
Of dit een juiste keuze is blijkt helaas steeds achteraf. Maar dat geldt voor elke keuze die je als belegger elke dag weer moet maken, of het nu stormt of niet.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!