Charttechnisch zien we wereldwijd op de aandelenmarkten dappere herstelpogingen, laten we het opluchtingsrally’s noemen. Het sentiment keert enigszins ten goede, de trend nog lang niet. Dus slechts een kortstondige opleving, of toch een solider herstel? De weekchart van de Nasdaq ligt er in ieder geval uitdagend bij, een nadere duiding is op zijn plaats.

Klassieke trendomkeer
We gaan even terug naar januari van dit jaar. Toen zakte de index sinds lange tijd weer eens onder de SMA lijn, een breakout beweging loerde om de hoek. Na een korte aarzeling kwam die er ook, tot 13.000 aan toe. Er volgde een rappe rebound tot aan de SMA om die als weerstand te testen en een trendomkeer te valideren. Met een zwaar Bearish Engulfing patroon werd vervolgens een berenactie gestart waardoor de index stevig onderuit ging. Alle indicatoren in een minstand, de downtrend was een feit, een klassieke trendomkeer uit het charttechnische boekje.

Nu eerst een opluchtingsrally
Thans ziet het er naar uit dat de genoemde berenactie kan opdrogen om plaats te maken voor een countertrend beweging, ofwel een rebound richting de Fibo zone rond 13.000+ tot wellicht 15.000. Nu is er ook een Engulfing patroon in de maak, maar dan een positieve. De huidige witte body omarmt de voorliggende zwarte, hetgeen kan leiden tot een bodem als opmaat voor de rebound. Alle indicatoren staan nog in de min, dus de verwachte opleving wordt puur en alleen charttechnisch gevoed. De groene steunstreep op 12.208 helpt wel mee in het bodemproces.

Coaching
Voor trendvolgende beleggers is het al sinds januari niet meer interessant om koopposities aan te houden. Short spelers hebben daarentegen hun puntjes kunnen scoren. Nu krijgen rebounders of koopjesjagers de gelegenheid om met Turbo Long posities te profiteren van een aanstaande rebound beweging. Het moge duidelijk zijn dat bij koersvorming onder de groene streep Turbo Long posities worden opgeruimd.

BNP Paribas Turbo’s en Boosters van besproken titel

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.