Mooie vooruitzichten AEX en S&P

We staan aan de vooravond van het vierde beleggingskwartaal van 2019. De laatste drie maanden van elk jaar zijn historisch gezien de beste beleggingsmaanden, dus dat belooft wat. Maar wat vertellen de charts? Ik zal de AEX maandchart voor u duiden en eens naast die van de S&P500 index leggen om vast te stellen of aan de andere kant van de grote plas de bulls eveneens aan de leiding gaan.

Positieve fase
Laat ik alle technische bevindingen van AEX en S&P500 (beide maandgrafieken staan afgebeeld) direct maar bij de kop nemen en omschrijven om als zodanig vast te stellen waar de verschillen in de technische conditie van beide grootheden schuilen. Voor beide indices geldt dat de maandcandles boven een fier opkrullende gemiddelde lijn staan, dus de ondertoon is positief. Dit is overigens al sinds 2012 het geval, dus inmiddels een 7-jarige bullmarkt. Hoe lang duurt gemiddeld een bullmarkt?
Voor beide indices geldt dat volgens de Dashboard spelregels een verse UP status valide is, althans als de maand september rond de huidige niveaus wordt afgesloten. Die kans is groot, want er is een witte candle in de maak, bij de S&P index zelfs als Bullish Engulfing patroon, bij de AEX net niet.
Kortom, nauwelijks tot geen verschillen in de technische condities, de bulls bewegen synchroon over de velden.

Triggers
Toch is het niet helemaal hosanna op het maandspeelveld, want er liggen bij de AEX en de S&P beren te wachten bij de rode streep op respectievelijk afgerond 587 en 3028, twee horden die genomen moeten worden om meer opwaarts potentieel te bewerkstelligen. Dus ook hier geen verschillen op de chart. Maar het wordt wel een ander verhaal als de rode lijnen geslecht gaan worden. Voor de S&P index impliceert dat namelijk het scherpstellen van records, de bulls zijn nog nooit zo hoog geweest. Navigeren op de indicatoren is dan noodzakelijk, want er staan geen routepaaltjes in het veld. Dat is wel het geval bij de AEX, want daar ligt bij 703 (top uit 2000) nog een beer te slapen. Geen recordregen voor de AEX boven 587.

Vooruitzichten
Op beide speelvelden is het van belang dat de genoemde triggers worden uitgenomen om richting de jaarultimo te kunnen scoren. Zoals het er nu naar uitziet kan dat binnenkort gebeuren. Niet alleen omdat de indicatoren daar op aansturen, maar ook omdat het 4e kwartaal historisch gezien het beste scoort, weet u nog? Maar waar kunnen de bulls dan heen? Welnu, ik heb een Fibonacci extension berekening losgelaten op de grafiek en dan kom ik voor de AEX uit op 670 en de S&P op 3475. Dat klinkt toch als muziek in de oren voor langere termijn trendvolgende beleggers?

Laatste column
Tot slot de opmerking dat dit mijn laatste column is voor DFT.nl. De redactie heeft besloten om per 1 oktober geen technische analyse columns meer te plaatsen. Ik ga mij beramen op een alternatief, hou mijn website www.nicoprbakker.nl maar in de gaten voor nadere berichtgeving. Ik dank de lezers voor de getoonde belangstelling voor mijn columns in de afgelopen jaren. Ik heb het steeds met veel plezier voor u als actieve doe-het-zelf belegger gedaan!

Ga naar de BNP Paribas Turbo’s en Boosters van de AEX

TA coaching op schrift....

Als extra inspiratiebron voor de actieve belegger staat er iedere week een column in de BNP Paribas Nieuwsbrief. Daarnaast publiceren wij wekelijks op DAH en Belegger.nl.

Dit kan een korte analyse zijn van een interessant aandeel, maar ook een uitgebreider artikel met waardevolle, blijvende achtergrondinformatie op het gebied van technische analyse, waarbij kennisoverdracht centraal staat.