In mijn TA coaching commentaren heb ik het veelal over Money Management (MM) en dan doel ik uiteraard op de omvang van de (Turbo)positie, niet alleen als trader, maar ook als actieve belegger. Extra rendement kan worden behaald als de omvang van de positie wordt aangepast aan de kracht van het scenario, zo leert de praktijk.

De beslisboom
Elke goeie beleggingsstrategie kent een viertal stappen of trappen. De basis is natuurlijk de fundamentele analyse die met name antwoord geeft WAT er belegd moet worden. Ik ga daar (uiteraard) niet verder op in, dat laat ik over aan mijn fundamenteel geschoolde collega’s. De tweede stap is het timing vraagstuk, ofwel WANNEER ga ik in- en uitstappen. Dan gebruik je natuurlijk de technische analyse. Ik ga er hier overigens van uit dat het actief dynamisch beleggen betreft, niet de buy & hold strategie.
De derde stap is die van Money Management, ofwel HOEVEEL ga ik beleggen. Daar zijn allerlei risico management regels voor opgesteld. De belangrijkste is die wellicht van een vaste investering per belegging. Dus niet in aantal stuks denken, maar in vaste bedragen. Denk maar aan de grap met kilo veren en kilo lood.
En dan de allerbelangrijkste stap, die van DISCIPLINE, ofwel de psychologie van beleggen. Ik hoef u niet uit te leggen dat mentale valkuilen en vaardigheden als rode draad door het beleggingsproces lopen. Als de discipline niet goed op orde is, heb je helemaal niets aan de andere drie stappen, dat is mijn stellige overtuiging.

MM bij Dashboard Beleggen
In bijgaande afbeelding wordt aangegeven wat de plaats van MM is bij het Dashboard Beleggen. Daar ziet u dat niet alleen een TT Setup van belang is, Risk Reward Ratio, MM en Stops spelen een net zo belangrijke rol.
In de praktijk wordt MM veelal toegepast als scale-in en scale-out techniek. Start met een bescheiden positie als niet alle seinen op groen staan en breid deze uit (scale-in) naarmate het scenario aan kracht wint. Begin met het afbouwen van een positie (scale-out) als het scenario aan kracht verliest, verzilver alvast maar wat winst.

TA Coaching Rubriek

Vast onderdeel in de Chart Navigator is de TA Coaching Rubriek, waarin wekelijks een item wordt toegelicht uit de technische analyse gereedschapskist. Dit kan een uiteenzetting zijn over een specifieke indicator, een koerspatroon of een ander charttechnisch element, maar ook Dashboard technische zaken. Bovendien wordt regelmatig aandacht besteed aan een onderwerp uit de Behavioral Finance. Dit alles als extra coaching voor de actieve belegger!